Пестим до 30% от сметките за топло

Пестим до 30% от сметките за топло | StandartNews.com

Санирането на жилището и плътните пердета свалят сумата с още 33 лв.

Високите сметки за ток и парно са сред най-сериозните харчове в семейния бюджет, особено през есенно-зимния сезон. Има достатъчно начини за пестене на енергия, които да помогнат за тяхното намаляване.

Високите сметки за ток и парно са сред най-сериозните харчове в семейния бюджет, особено през есенно-зимния сезон. Има достатъчно начини за пестене на енергия, които да помогнат за тяхното намаляване. В двустаен апартамент, обитаван от четирима души например, най-голям разход е перото за отопление. 41% от битовите разходи отиват за енергията, изразходвана от радиатори и духалки. Според изготвената от енергийния експерт Еленко Божков справка, топлата вода е следващото перо - 25 на сто, съобщи bTV. За да спестим от сметката за ток, експертът съветва обикновената крушка за осветление да се замени със светодиодна. По думите му това ще понижи разхода с близо 5 на сто. Неефективният стар радиатор пък може да се смени с инверторен климатик и така разходите да паднат с близо 30 на сто.

От своя страна експертът по топлинно счетоводство Тодор Кузманов посочи, че с няколко обикновени поведенчески промени можем да понижим сметката за парно. Проветряването да се извършва за кратко и с широко отворени прозорци, докато парното е изключено. Също така, когато домът е празен през деня, радиаторите да се слагат на втора степен, но не и напълно изключени, тъй като по-късно ще изразходят много енергия, за да затоплят помещението наново. Кузманов добави още, че и добрата изолация на апартамента също гарантира по-ниски сметки, а в общите части е важно да има поне два радиатора при входната врата, които да затоплят поне малко въздуха, който влиза отвън.

Сред проблемите с отопляващите се на парно и е кражбата или неправомерното ползване от съседи, които не плащат за потребените количества, а те се разпределят на всички хора от етажната собственост.

Неправомерното използване на енергия се установява много трудно, а най-често проблем е незаинтересоваността на потребителите. Това посочва Елена Гоцев, адвокат в Асоциация "Активни потребители". По думите й е важно да се наблюдава потреблението и при съмнения хората да се обръщат към контролните органи.

Божков пък допълни, че при кражбите на топлоенергия влияние има върху сметката на входа или блока, но при кражбата на ток плащат всички в електроразпределителното дружество. Експертът посъветва да използваме енергоспестяващи климатици, да не слагаме печката до хладилника, завесите също имат значение, защото пречат на топлината да излиза. Според него има повишение на консумацията на ток през празничните дни и е възможно да има увеличение на сметките с 10-15%.

Новият бойлер харчи до 45 лв. по-малко

Нов енергоспестяващ бойлер може да спести на всяко семейство до 50 лева на месец. За едно четиричленно семейство са необходими около 200 л вместимост на бойлера. При 60 градуса температура на топлата вода в бойлера означава 330 л вода с температура около 40 градуса. В днешно време на пазара се предлагат оптимизирани бойлери с ефективно енергийно потребление. Освен това се предлага разнообразие от модели и размери. Старите модели бойлери събират голямо количество котлен камък и имат много по-високо потребление на електроенергия. Покупката на нов бойлер означава спестяване на до 35% от разходите за електроенергия. Използването на бойлер в много случаи е добра алтернатива. За разлика от останалите енергийни източници електрическата енергия подсигурява бързо и ефикасно снабдяване на домакинството с топла вода. Късите тръби осигуряват по-малко загуба на топла вода. Ето защо бойлерите се монтират в близост до мивката или душа. Електрическите бойлери се предлагат с вместимост от 5 до 300 л.

Съседка остави вход на студено

Съседка остави цял вход без парно. Тя отказва да пусне техници в дома си, които да ремонтират теч, наводнил седем етажа и оставил всички 250 души без топла вода и парно, когато бъде пуснато. Домоуправителят на входа коментира, че никоя държавна институция не се отзовава на сигналите им. Достъпът до апартамента на въпросната жена е ограничен не само от нея, но и от купища боклуци. Тя от своя страна твърди, че я крадат. И е категорична, че няма да пусне техници, а ще организира ремонта сама.

Санират без пари и частни блокове

1900 сгради се ремонтират в момента

Частните блокове ще се санират безплатно от държавата до 2018 г. След това ще има съфинансиране от страна на собствениците, като размерът му все още не е ясен. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на форума на местните власти в Албена. До момента заявления за искане за безплатно финансиране за саниране са подадени от собствениците на 3040 сгради. От тях са одобрени 2018, сочат данните на Българската банка за развитие. По близо 1900 сгради се извършват различни по вид дейности, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Интересът към програмата продължава да е голям. Най-много заявления има от общините Бургас, Благоевград, Хасково и София.

След като вече веднъж се намалиха цените за санирането на блоковете, от 10 октомври ще има ново сваляне на референтните стойности за дейностите по санирането. Цените ще бъдат разделени на две категории сгради - до 8 етажа и над 8 етажа. Това се прави заради изискванията на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", които завишават стойностите при високите сгради, обясни Павлова. Новите референтни стойности важат и за откритите вече обществени поръчки, по които все още не са събрани офертите, допълни тя. Те няма да се прилагат за процедури с вече подадени оферти, защото Законът за обществените поръчки не позволява промяна в условията на процедурите при тях, посочи министърът. И призова да не се прави текущ ремонт на сградите, а да се изпълняват само мерките за енергийна ефективност. Няма как програмата винаги да бъде безвъзмездна, каза още Павлова. Тя ще е такава през първите три години, след това ще се изисква съфинансиране от страна на собствениците, като се надявам заедно да прецизираме механизма, обърна се министърът към представителите на местната власт. Обмисля се и вариант за подпомагане на онези собственици, които няма да могат да осигурят своя дял от необходимите средства за реализиране на дейностите по програмата, каза Павлова. По думите й най-вероятно ще бъде направен специален фонд за осигуряване на съфинансирането на гражданите, които нямат финансова възможност.

Колко енергия и за какво използват домакинствата

200 киловатчаса месечно използва средно едно четиричленно семейство в България

20% отиват за хладилници и фризери
14% отиват за отопление
11% отиват за миaлна машина и пералня
9% отиват за осветление
16% отиват за удоволствия

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай