Пайнера готов да хвърли милионите

Брюксел иска разследване за "Планета", България не знае

Пайнера готов да хвърли милионите | StandartNews.com

Митко Пайнера е готов да се раздели с евромилионите, които Брюксел му отпуска. Във вторник режисьори и музиканти се вдигнаха на бунт срещу новината, че неговата фирма "Пайнер" е получила близо 2 млн. лева европари за нова техника. Нашата хазна пък участва с 287 735 лева като съфинансиране в проекта, а бенефициентът (в случая Митко Димитров) - ще заплати 1 279 091 лв. Общата стойност на масрафа е 3 197 324 лв. Междувременно говорителят на Европейската комисия по регионалната политика Ширин Уилър обяви, че от Брюксел са поискали МИЕТ да започне разследване. То би трябвало да установи дали са спазени всички правила при одобряването на проекта на "Пайнер".

"Готов съм да скъсам договора за милионите", заяви Митко Пайнера. "Ако с това мога да угодя на някого, за да му бъде по-добре, и на цяла България да й е по-добре - готов съм да се откажа от този проект и от тези пари", каза той по Би Ти Ви. Босът на чалга империята "Пайнер" отбеляза, че идеята му е с парите да модернизира "Планета". "Целта е една единствена - да направим така, че да сме по-интересни в ЕС", отбеляза инж. Митко Димитров. И допълни, че ако получи парите, ще открие нови 30 работни места. "Ние също участваме със съфинансиране в проекта, който спечели пари от Брюксел. И тези пари

съм готов да ги дам, без да тегля кредити

обясни пред "Стандарт" шефът на "Пайнер". Митко Димитров бе категоричен, че вече е платил данъци върху тази сума и в нея няма нищо нередно.

Инженерът, в чиято фирма работят едни от най-оборотните певици като Преслава, Илиян и Галена, се готви да влага европарите в техника. "Тази, която ползваме, е с много добро качество. Но е морално остаряла. Затова съм я заключил на склад. Ако реша да я продавам, цената ще бъде смъкната с 15-20%. И просто няма смисъл", гневи се Митко Димитров. И отбелязва, че телевизия "Планета" е първата у нас, която пусна HD качество. "Това е бъдещето. В Япония почти на 100% е  HD, в Германия - над 70%, в САЩ - над 50%", коментира нуждата от нова техника шефът на "Пайнер". "Интелектуалците протестират, че парите се влагат в подобен продукт, но Брюксел

дава пари по технически, не по естетически критерии

поясниха пък експерти.

"Теоретично е възможно договорът по проекта на "Пайнер" да бъде прекратен и изплащането на парите по ОП "Конкурентоспособност" да бъде спряно. Това може да стане, ако бъде установено някакво нарушение на правилата, по които се отпуска безвъзмездна помощ за проекти", обясниха междувременно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). По повод информацията, че Брюксел иска одит на проекта на "Пайнер", от пресцентъра обясниха, че в деловодството на МИЕТ не е постъпвал никакъв документ, чрез който да се иска проверка на работата по ОП "Конкурентоспособност". "При нас такова

искане не е постъпвало нито от Еврокомисията

нито от Рейналдо Мандметс, ръководител на отдел "България" в Генералната дирекция "Регионална и градска политика" към ЕК, който директно отговаря за ОПК у нас", уточниха от МИЕТ. От управляващия орган на програмата у нас пък не подадоха никаква информация. Само споменаха, че те самите нещо проверяват и пренасочиха "Стандарт" към две служителки, които се занимавали с това и можели да разкажат повече. Цял ден обаче нито една от тях не беше на бюрото си или просто не вдигаше телефона.

Маги Халваджиян скъса с Европа

Отказал се от 1 млн., ще пише нов проект за камери

Магърдич Халваджиян се е отказал от евромилионите. Продуцентът и тв режисьор направи признание пред "Стандарт", че скъсал с Брюксел преди няколко месеца. Така че неговата фирма "Глобал Филмс" засега няма да вземе 1 073 220 лева. "Искахме да направим сериозна промяна в поръчката за техника и камери. Оказа се обаче, че това става много трудно. И ще бъде по-лесно, ако пуснем нова поръчка и кандидатстваме наново", обясни пред "Стандарт" Халваджиян.

В сряда в предаването "Преди обeд" по Би Ти Ви пък журналистиката Соня Момчилова хвърли бомбата, че Маги e купил на жена си Кремена луксозен автомобил "Ягуар" със спечелените от фирмата му евромилиони по проект на ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". Базовият модел на ултраскъпата лимузина се оценява на 160 000 лева. Черното возило на стилистката обаче е с доста екстри, които вероятно са покачили цената му на 200 бона. "Няма нищо вярно в това. Причината е проста - не сме усвоили никакви пари, защото се отказахме от тях", контрира Халваджиян. "Даже ми е тъпо да коментирам някакви псевдожурналисти, които се появяват тук и там и говорят смешни неща", разсмя се продуцентът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай