Паяците вкъщи - врагове или приятели?

Те са много важни членестоноги за екосистемата на вашия дом, заявиха учените

Паяците вкъщи - врагове или приятели? | StandartNews.com

Учени от САЩ заявиха, че не бива да изтребваме паяците по стените вкъщи. Ентомолози от университета на Северна Каролина отбелязват, че едва ли има дом по света, който да не е обитаван от паяци. За целите на изследването си учените са проверили десетки къщи и са се уверили в това.

"Паяците са много важни членестоноги за екосистемата на вашия дом. Те похапват почти всички видове насекоми и могат да избавят жилището ви от мухи и комари, например. Освен това паяците не пренебрегват и себеподобните си. Повечето насекоми, които стават тяхна плячка, могат да представляват известна заплаха за хората", обясняват изследователите.

Можем да приемем, че паяците ни пазят от вредни насекоми. Поради тази причина те не следва да бъдат изтребвани. Освен това трябва да се има предвид, че в домовете на хората обикновено се заселват паяци, които са безвредни за тях

"Повечето паяци са отровни същества, но отровата им, предвид малкия си обем и малките зъби на членестоногите, не може сериозно да навреди на хората. И не вярвайте в митовете, че паяците ходят по вас, когато спите. Истината е, че сумтенето и хъркането ги плашат", допълват ентомолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай