Патриархът в болница, стяга се за празници

Патриархът в болница, стяга се за празници | StandartNews.com

София. Патриарх Максим е в стабилно за възрастта си здравословно състояние, напълно е в кондиция и очаква празниците за 100-тната годишнина на "Св. Александър Невски" и 98-ия си рожден ден. Това разказаха пред "Стандарт" синодални източници. Негово светейшество отново е в Правителствена болница, където периодично влиза за прегледи. Единственият му проблем са болежките в краката, резултат от получените преди години контузии.

Св. синод се събира днес на двудневно заседание, за да обсъди предстоящите на 27, 28 с 29 октомври тържества. Патриархът определи сбирките в негово отсъствие да ръководи Сливенският митрополит Йоаникий.

За юбилея патриаршеската катедрала ще получи осветено копие на чудотворната икона на Богородица "Достойно есть". Тя е дар от Атон и ще бъде донесена от 27 монаси, представители на всички светогорски манастири. Чудотворната икона ще бъде посрещнат пред "Св Александър Невски" в 17,30 часа на 27 октомври. Тя ще остане в храма на вечно поклонение.

На 28 октомври духовниците ще отслужат тържествена литургия. А на 29 октомври домакини и гости ще посрещнат 98-мия рожден ден на дядо Максим. За празника ще пристигнат над 40 висши духовници от всички православни църкви на ниво митрополити и епископи. Тържественият обяд ще включва агнешко, сом, червени вина и любимата на патриарха троянска сливовица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай