Пасивното пушене - коварният убиец

1,2 милиона преждевременни смъртни случаи годишно са свързани с пасивното пушене

Пасивното пушене - коварният убиец | StandartNews.com

По данни на СЗО цигарите убиват повече от 8 милиона души всяка година. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от пушенето на цигари, докато близо 1,2 милиона са на непушачи, изложени на вторичния цигарен дим. Тютюневият дим съдържа над 8000 химични вещества, около 100 от които са канцерогенни.

Излагането на цигарения дим се получава, когато непушачите вдишват дим, издишан от пушачи, или от самото изгаряне на цигарата. Пасивното пушене причинява множество здравословни проблеми при кърмачета и деца, включително по-чести и тежки астматични пристъпи, респираторни инфекции, ушни инфекции и синдром на внезапна детска смърт, сочат редица изследвания.

Дългосрочното излагане на вторичен дим увеличава риска от развитие на рак на гърдата при по-млади жени. Пасивното пушене е толкова вредно за плода, колкото и ако майката e пушач. Някои от здравословните състояния, причинени от пасивното пушене при възрастни, включват коронарна болест на сърцето, инсулт и рак на белите дробове. Само 30 минути излагане на вторичен дим може да причини сърдечни увреждания, подобни на тези при пушачите.

Непушачите, изложени на цигарен дим у дома или на работното си място, увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак на белите дробове с 20–30%

Домовете все още остават едно от местата, където деца и непушачи са изложени на пасивното пушене.

Децата, които са изложени на цигарен дим имат по-голям шанс да имат високо кръвно налягане, установи ново проучване. „Високият процент на изложени на тютюнев дим деца е обезпокоителен“, казва д-р Карън Уилсън, председател на Американската академия по педиатрия. Тя съветва родителите да откажат цигарите, дори ако трябва да прибегнат до никотин-заместваща терапия.

Никотинът пристрастява, но не е основната причина за развитие на болестите от пушенето

Никотинът е пристрастяващ, но не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Именно затова премахването на горенето и цигарения дим води до намаляване на вредата от пушенето, както за активните, така и пасивните пушачи.

Благодарение на продуктите без дим милиони пушачи, които не могат да се откажат от вредния навик, могат да намалят риска за здравето си и да премахнат пасивното пушене, твърдят експерти. Такива продукти са шведският снус (тютюн за орална употреба, широкоразпространен в Швеция), никотиновите дъвки и лепенки, както и устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари с никотинова течност. При всички тях горенето на тютюна е елиминирано, с което се премахва и цигарения дим.

Токсичният дим от цигарите се получава заради високата температура при изгаряне на тютюна. При запалването на една цигара тютюнът започва да гори и достига температури от над 600оС. Именно този процес на горене отделя в дима вредните вещества, които дишаме.

Електронните цигари – средство за премахване на пасивното пушене

Аерозолите, които се образуват от кондензация на водна пара или при електронно изпаряване на течности, са много различни по своя произход и състав от димните аерозоли, образувани при горене на дърво или тютюн. Нагряването без горене на тютюна води до образуване на аерозол, при който концентрациите на вредни и потенциално вредни вещества са 90% до 95% по- ниски в сравнение с дима от цигарата.

Данните се потвърждават и от друг експеримент на университета в Мадрид, който сравнява въздуха и вредните газове от улицата с аеорозола от електронната цигара.

„Ако си ходите по улиците, сте изложени на повече токсични вещества, отколкото ако до вас има човек, който пуши електронна цигара“, каза проф. Проф. Анхел Гонсалес Уреня от Мадридския автономен университет.

Проф. Гонcалес отбелязва, че електронните цигари могат да имат позитивна роля, заради премахването на пасивното пушене.

„Това е важно, защото околните също са изложени. Но ако около вас има човек, който употребява електронна цигара, той вдишва по-голямата част от веществата, чиито концентрации вече са намалени, а това, което издишва, се разсейва много бързо и на разстояние от един метър, концентрациите вече са много по-ниски.“, заяви испанският професор.

„Ако в бара човекът до вас пуши горима цигара, на всяко дръпване от цигарата вие сте изложени на 600 нанограма никотин, докато ако същият човек, използва електронна цигара, вместо на 600 нанограма никотин, пасивният страничен посетител ще бъде изложен само на 5 нанограма“. Това е 100 пъти по-малко, подчерта още проф. Гонcалес в защита на тезата си, че електронните циари са по-безопасни и по-малко токсични.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай