Пържолата ни загорча заради Русия

Шпекът и луканката също поскъпват до края на месеца

Пържолата ни загорча заради Русия | StandartNews.com

 

Москва. Заради необятния руски пазар пържолите ни вече излизат по-солено, а шишчетата направо започнаха да нагарчат. Москва отвори пазара си за европейски меса. Това веднага обърна съотношението между търсене и предлагане и повлече цените нагоре, разказаха от месопреработвателния бранш. Допълнителен стимул за ръста на цените дават и очакванията за по-скъп фураж за животните тази година заради сушата и слабите добиви.

Собственици на бакалии вече обявиха, че мръвките поскъпват с 20%. Преработвателите също са на път да увеличат цените. Месото се превърна в борсова стока и различните видове скочиха от 10 до 40% от август насам. Това обясни шефът на "Сами-М" Антон Костадинов. Най-много са поскъпнали мръвките с по-ниско качество, а най-добрите са с най-слабо покачване, уточни той. Единствено натискът от страна на хранителните вериги засега държи цените на шпека, луканката и кренвиршите, обясниха производителите. Заради срокове, заложени в договорите, колбасите ще последват скока на месото едва към края на месеца, прогнозират производителите. Според собственици на магазини колбасарите вече са обявили, че ще вдигнат цените между 5 и 7%.

Няма начин при очакваната по-слаба реколта и скока на цените на основните зърнени култури цената на фуражите да остане същата. Тя от своя страна неминуемо ще се отрази и върху животинските продукти, коментира земеделският министър Мирослав Найденов пред бТВ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай