Първокласни пътища в Чехия са под вода

От Външно предупреждават за затворени пътни артерии около Прага

Първокласни пътища в Чехия са под вода | StandartNews.com

Прага. След проливните дъждове, довели до критично увеличаване на нивото на р. Вълтава през последните няколко дни, обстановката в Прага постепенно се нормализира.

По информация на МВнР, крайбрежните улици, засегнати от наводненията, остават затворени, поради което трафикът в града е все още сериозно затруднен.

В рамките на международната пътна мрежа е затворен Изход № 68 към гр. Усти над Лабем между 9-ти и 17-ти километър на магистралата D-8. Поради наводнение е затворен път от първокласната пътна мрежа между гр. Ловосице и гр. Дечин край р. Лабе /Елба/, както и някои местни пътища: в Устецка област - в районите на Дечин, Усти над Лабем, Ческа Липа, Литомержице, в Централночешка област - район Мелник, в Западночешка област в близост до Пилзен, в Южнаочешка област - в околностите на гр. Табор.
Властите съобщават, че до края на работната седмица се очаква всички затворени линии на метрото да бъдат въведени в експлоатация.

Има забрана за посещение на голяма част от зелените площи и парковите пространства на Прага поради опасност на падане на дървета. Забранен е и достъпът на граждани до преносимите защитни бариери, изградени по протежението на реката, за да се избегне повреждането им, като органите на реда съблюдават строго за спазването на рестрикциите.

В Устецка област повишаването на нивото на р. Лабе продължава, като в по-късните часове днес се очаква реката да достигне кулминацията си при градовете Терезин, Усти над Лабем и Дечин.
В гр. Мелник в Централночешка област нивото на реките Вълтава и Лабе вече не се повишава и има надежда, че непрекъснато укрепваните бентове ще издържат увеличеното водно налягане. В други части на областта нивата на реките намаляват.
В Пилзенска, Южночешка и Краловехрадецка област нивата на всички реки намаляват и обстановката постепенно се стабилизира.
На територията на цялата страна са евакуирани общо 19 000 граждани, като най-голям е броят на евакуираните в Устецка област (10 000 души) и в Централночешка област (7000 души). Жертвите на наводненията са 8.

Българските граждани, които планират пътуване в страните от Централна Европа, засегнати от наводненията, по възможност да го отложат до пълното нормализиране на обстановката. Българските граждани, които все пак предприемат пътуване в този регион, следва да следят с повишено внимание метеорологичната обстановка и да спазват стриктно указанията на местните власти.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за информация и съдействие към Посолството на Република България в Прага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай