Партии погълнаха протеста

Бунтари обвиниха хора на ГЕРБ в провокации, полицията ги спря

Партии погълнаха протеста | StandartNews.com

София. Хиляди поддръжници и опоненти на кабинета "Орешарски" обградиха като жива верига парламента в първия му работен ден след лятната ваканция. Не се размина без инциденти. А намесата на десните партии в протеста осезаемо намали очакваното присъствие.

3000 блокираха жълтите павета в първия ден от заседанието на парламента

Партии опорочиха първия протест от новия политически сезон. Симпатизанти на основните партийни опоненти погълнаха гражданското недоволство. В първите редици на протестиращите пред парламента в сряда сутринта се оказаха поддръжниците на ГЕРБ и Реформаторския блок. Встрани от тях пък бяха контрапротестиращите.

Около 3000 души се събраха в зоната на Народното събрание и "Александър Невски" малко преди в пленарната зала да удари първият звънец. Половината от тях викаха срещу кабинета, а останалите "за" него.
Центърът на София бе блокиран от полиция в 7 ч. сутринта, когато се появиха и първите бунтари срещу правителството. Завардена бе зоната между Партийния дом, Орлов мост, бул. "Дондуков", ул. "Раковски" и бул. "В. Левски". Бунтарите се събраха около градинката край Народното събрание и Паметника на Цар Освободител. Контрапротестиращи пък изпълниха площада пред "Александър Невски".

Час по-късно започнаха да идват и колите на депутатите. Те успяха да минат безпроблемно заради плътния полицейски кордон. Северният вход на парламента бе обезпечен и с жандармерийски камиони. Благодарение на това депутатите нямаше как да бъдат атакувани и замеряни от бунтарите.

Напрежението между двата митинга ескалира и заприлича повече на футболен мач, отколкото на протест. Заради партийните фенове проблеми възникнаха и сред редиците на недоволните от правителството. Част от недоволните обясниха, че са и срещу Бойко Борисов. Привърженици на ГЕРБ от провинцията обаче им се опънаха с аргумента, че "само Борисов може да спаси България". Плакат, на който пишеше "Орешарски вън, не искаме БСП, ДПС, АТАКА и ГЕРБ" дори беше скъсан. Младо момче с плакат "Ямбол подкрепя София" пък бе изгонен от младежи с плакати "I love Razlog". Мотивът им беше, че "Ямбол е комунистически град".

Към 9 ч. протестиращите опънаха червен килим към парадния вход на парламента, по който да мине премиерът Пламен Орешарски, за да подаде оставката си. В този момент, за да ги поздрави, зад полицейските заграждения излезе експремиерът Бойко Борисов заедно с бившия транспортен министър Ивайло Московски. "Не БСП, а ние спечелихме изборите, защото сме първа сила, срамота е да управляват при това гражданско недоволство". Това взриви бунтарите. По-голямата част от протестиращите в първите редици започнаха да аплодират двамата политици, но останалата част ги освирка. Въпреки напрежението до сблъсъци и бой не се стигна.

Малко по-късно част от недоволните поеха към Министерски съвет, но бяха спрени от полицията. Затова протестът пое към "Орлов мост". Около 50 човека се скупчиха пред Софийския университет, където със съдействието на полицията успяха да спрат движението. Останалите бунтари излязоха в обедна почивка и се разотидоха.

Въпреки заявките в социалната мрежа за масирана атака на Народното събрание едва 20-тина младежи се престрашиха да атакуват загражденията и бяха обявени от останалите за провокатори. "Това са хора на ГЕРБ, те правят провокации", викаше протестът от задните редици на жълтите павета. Полицията веднага се намеси и ги отстрани. След 15 часа и малцината останали бунтари се изпокриха на сянка.

Ентусиазмът на протестиращите обаче се възобнови към 6-7 часа вечерта. Тогава полицията отново спря движението по "Цар Освободител" около Президентството, а десетки протестиращи скандираха "Оставка" пред служебния вход на парламента на "Александър Батенберг". Въпреки това и там до инциденти не се стигна. А депутатите напуснаха спокойно сградата.

Имаше мотивирани бунтари

Цветлин Йовчев, вътрешен министър

На протеста край парламента имаше мотивирани провокатори. Те са докарани с автобуси от провинцията. Имаше опит за премахване на загражденията около сградата на парламента и за агресивно поведение, но органите на реда се справиха със ситуацията. Полицията има сили и добра организация за допълнителни усилия, ако се наложат. Освен това протестът се наблюдава и всичко, което се случва на него, се записва.

400 всеки ден ще подкрепят кабинета

Няколкостотин души се събраха до храм-паметника "Александър Невски" в сряда, за да подкрепят правителството на Пламен Орешарски. Привържениците на кабинета се бяха струпали от цялата страна в столицата, за да ударят едно рамо на управляващите. Контрапротестът премина спокойно, като дори се заформи хоро. Пикът на демонстрацията бе по време на почивката на депутатите. Тогава част от тях дойдоха, за да се здрависат със събралите се хора. "Прегледите при лекаря пак да са по един лев" и "По-високи заплати" бяха основните искания към народните представители. Художничка дори предаде писмо на Мая Манолова, в което се оплаква от неуредиците в нормативната уредба за нейната професия. Молба за по-бързи реформи пък изказа привърженик на кабинета от Благоевград. Контрапротестиращите бяха категорични, че всеки ден ще се събират до парламента, за да подкрепят кабинета. "Мненията на двете групи протестиращи трябва да се срещнат в парламента", заяви соцдепутатката Корнелия Нинова.

Оправданите за смъртта на Чората доведоха хора

Полицаите, оправдани за смъртта на Ангел Димитров - Чората, подкрепиха протеста пред парламента. Чората издъхна през 2005 г. при акция "Респект" в Благоевград. Година по-късно полицаите, участвали в ареста - Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски, седнаха на подсъдимата скамейка. През 2007 г. полицаите бяха осъдени на общо 82 г. затвор на първа инстанция. Впоследствие ВКС ги оправда. Делото на два пъти бе връщано от ВКС, а след като зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов стана МВР шеф, многократно се изказваше в тяхна защита. Близките на Чората пък се заканиха да съдят България в Страсбург.

В сряда Георги Калинков и Борис Механджийски се появиха на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски. Те бяха дошли с мощна агитка от Благоевград и региона и се смесиха с тълпата около Народното събрание, видя репортер на "Стандарт". Двамата не се отличаваха по нищо от останалите, но не пропуснаха възможността да се поздравят с униформените си колеги, които охраняваха.

Бомба не уплаши депутатите

ГЕРБ поиска НСО да обискира Волен заради сигнала

Сигнал за бомба не извади депутатите от парламента в първия им работен ден след лятната ваканция. В 9.55 ч. шефът на Народното събрание Михаил Миков обяви, че на телефон 112 е постъпил сигнал за взривно устройство в сградата. И попита депутатите дали заседанието да бъде прекратено, но те не пожелаха. Избраниците от БСП пък по-късно се смееха в кафенето на неволния куриоз - точно в този момент получили SMS от секретарките на соцгрупата да влязат всички в залата, защото редиците им се опразнили.

В кулоарите власт и опозиция взаимно се топяха за бомбата. ГЕРБ допуснаха, че червените са си я поръчали, за да излязат безстрашни герои. А управляващите бяха сигурни, че на 112 се е обадил човек на Бойко Борисов, за да бъде прекратено заседанието. Цветомир Михов (ГЕРБ) пък отиде по-далеч, като поиска НСО да провери лидера на "Атака" Волен Сидеров за взривно устройство. Мотивът му бе, че националистът преди време бил в парламента с пистолет и нямало гаранция, че сега не е влязъл с бомба. Никой обаче не прие на сериозно забележката му.

В първия си работен ден депутатите си разказваха за ваканцията, удобно поседнали на новите кресла в кафенето. Забележки имаше само към изключително ниските нови масички. Високопоставен ГЕРБер се пошегува, че БСП нарочно са ги поръчали такива, за да се налага бившите управляващи да се "навеждат" пред новата власт.

Видимо отпочинали и загорели от плажа, депутатите имаха енергичен първи работен ден. Бойко Борисов обикаляше парламента с таблет в ръка. А колегите му обясняваха, че новото му хоби е да чати със симпатизанти и опоненти в социалната мрежа Туитър. Когато премиерът Пламен Орешарски влезе в залата за блиц контрол, депутатите от ГЕРБ го посрещнаха с викове "Оставка". Което не го доведе до видимо смущение. Възгласите им обаче не успяха да заглушат ръкоплясканията на червените. "Моля за тишина в залата", каза Миков и призова ГЕРБерите: "И се концентрирайте върху това, което ви казвам, защото после пак ще питате..."

Властта няма да се поддаде на рекет

"Ще търсим съгласие, но няма да се поддадем на рекет и ултиматуми и ще бъдем взискателни към ангажиментите на правителството, които смятаме за важни". Това заяви соцлидерът Сергей Станишев при откриването на новата пленарна сесия. Според него продължаващите 83 дни протести все повече приличат на мерене на сили между футболни агитки, както и състезание по позьорство и креативност. Те били все по-малко спонтанни и все по-организирани и с политически цели. Протестите са легитимно, демократично право на гражданите, но когато се огражда парламентът и се държат депутати за заложници, това демократично и нормално ли е, попита Станишев. И обяви, че няма да допусне, като се поставя времеви хоризонт на властта до евроизборите, кабинетът на практика да бъде превръщан в служебен.

Животът на кабинета не зависи от улицата

Лютви Местан, ДПС

За ДПС няма съмнение, че животът на кабинета "Орешарски" няма да се определя от това кои протестират по-силно, нито от техния брой или от броя на автобусите, които се стичат към столицата. Животът на кабинета зависи от неговата социална ефективност - от замяната на квази пазара с конкурентно способен пазар, в който бизнесът оцелява заради собствената си креативност. Не могат да бъдат самоцел нито пълният мандат, нито предсрочни избори. Тежка заблуда е да си мислите, че конфликтът е между кабинета и протестиращите. Той е между протестиращите и политическата система. Нашият призив е да пренесем дебатите от улицата в законодателния орган и да присъстваме в тази зала не само физически, но и отговорно политически.

Бойко към властта: Айде!

"Айде, давайте си оставка и всичко да си тръгне на добре в държавата", обърна се към управляващите от БСП и ДПС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента. След като завърши словото си, той напусна пленарната зала, а депутатите от ГЕРБ скандираха "оставка". "Мислете за оставка, и то днес. Ще вкарате държавата в такава криза, че няма да можете да я изкарате след това", каза Борисов. Той повтори тезата си, че ГЕРБ е първа политическа сила и червените нямат моралното право да управляват.

Нито бунтът, нито парламентът са на ниво

Волен Сидеров, "Атака"

Нито протестите са на ниво, нито парламентът е на ниво. Политическата година започва накриво. Има неотложни въпроси - за опасността от световна война. Аз не виждам дебати. Аз съм готов да дебатирам с който поиска на Орлов мост, само дето не чувам дебати, искания. Ще върнете ли златните концесии в ръцете на държавата, г-н премиер? Или ще е поредното правителство, което няма смелост да махне монополите. Те са главно чуждестранни компании с идеята да обират българите и да ни поставят в колониално робство. Това е истинската битка, а не междуполитическата, което е махленство.

Освободихме страната от страха

Пламен Орешарски, премиер

За първите сто дни може би най-важното ни постижение е, че освободихме страната от страха. Можете да го чуете навсякъде по улиците, сред бизнеса, сред обикновените граждани. Не успяхме да убедим една част от обществото, че работим в полза на гражданите. Надявам се да го направим през следващите 100 дни. Кабинетът вероятно би работил по-добре в по-спокойна обществена атмосфера. В сегашната обаче той е длъжен да работи в добрия смисъл на думата и е амбициран за още по-бързи резултати. Много се надявам да създадем предпоставки, така че следващият проектобюджет да бъде с една доза по-малко постен, но не очаквайте чудеса. Чудесата в икономиката са още по-трудно постижими.

Кметът ще пази мира

"Ще направим всичко възможно София да се запази спокойна по време на протестите и да не се затварят кръстовища от малки групи хора. Основният ни приоритет е да не се допусне насилие и да няма напрежение". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя призова граждани да продължат да защитават позицията си, но да се разграничават от провокаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай