Параграф 22 за леденото торнадо

Параграф 22 за леденото торнадо | StandartNews.com

БАН няма радари, Агенцията за градушките ги има, но пази само нивите
Облакът бил толкова мощен, че и ракетите нямало да го разбият

Столичани можеха да бъдат предупредени малко преди градушката въпреки твърденията на институциите, че това е било невъзможно да се случи. Всъщност темата за ранното подаване на информация при подобни екстремни обстоятелства се оказа "Параграф 22", който при други обстоятелства щеше дори да звучи смешно.

Липса на радари, струващи 1,5 млн. евро, е една от причините софиянци да не научат навреме за наближаващата градушка. Според доц. Георги Корчев от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН съществува възможност подобно екстремно явление също да бъде прогнозирано, макар и не много по-рано, ако институтът притежаваше подобна апаратура.

"Имаме един радар, който е на над 30 години, но той не би могъл да се справи", каза доц. Корчев, който е директор на института. По неговите думи с цели два подобни радара разполага Агенцията за борба с градушките. Те обаче следели само територии, над които службата има право да изстрелва ракети, а населените места не попадат сред тях. Такъв радар имало и в авиацията, но там той следял единствено районите, където самолетите кацат или излитат. Според доц. Корчев, ако институтът разполагаше с два подобни радара, вече ще може да се говори за изградена радарна система в страната и тя да подава данни за екстремни явления в по-кратък период от време.

Всъщност упреците за липсата на предупреждение вчера бяха отправяни именно към НИМХ.

"Получаваме информация за времето от Националния институт по метеорология и хидрология. Коректната информация за вторник от тях бе, че се очакват час и половина превалявания. Нямаше предупреждение, че се очаква подобен тип градушка", заявиха за "Стандарт" от пресцентъра на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Според тях не е имало и време за включване на системата за ранно оповестяване, тъй като подобен тип облаци се развиват за 7-8 минути, а за да се включат сирени, това отнема 15 минути. "Когато трябваше да се включим, вече грееше слънце", пошегуваха се от там.

Инж. Николай Николов, изпълнителен директор на агенцията "Борба с градушките", заяви пред медиите, че торнадото над София вчера е било прогнозирано малко преди да удари града, но нищо не е можело да се направи. И неговата служба, и РВД са локализирали облака около половин час по-рано. Според инж. Николов агенцията е информирала компетентните институции. Тя предава в реално време информация към Военновъздушните сили на армията, Ръководство "Въздушно движение", Гражданска защита и НИМХ. Той допълни обаче, че подобна градушка се образува много бързо.

"Това, което се случи над София, се образува за 7-8 минути, преди да навлезе в най-силните си параметри над града. Облакът дойде от Сърбия. На 15-20 километра от София започна зараждането и бързо достигна столицата", каза Николов пред БНР. Той допълни, че агенцията обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София. "Този облак беше много мощен и може би агенцията нямаше да може да се намеси ефективно, ако София попадаше в системата на градозащитата", поясни синоптикът. Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че не е имала информация за задаващата се буря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай