Пак подхващат Гриша Ганчев за ДДС аферата

Пак подхващат Гриша Ганчев за ДДС аферата | StandartNews.com

Прокуратурата готви нов вариант на обвинителния акт

Тегобите на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев с правосъдието продължават веднага след Великден, научи "Стандарт". Делото за неплатен ДДС за 711 000 лв., според което босът на "Литекс" е обвинен като лидер на престъпна група, търгувала тонове захар без документи, е сред приоритетите на специализираната прокуратура. Обвинителният акт бе внесен в специализирания съд на 30 декември м.г., но най-вероятно до дни делото ще бъде върнато, за да се коригират процесуални нарушения в него, заявиха вчера от прокуратурата. Веднага след това екип от най-добрите обвинители срещу мафията начело с шефа на икономическия отдел Андрей Андреев ще започнат работата по новия вариант на обвинението.

Ганчев е заплашен със затвор до 8 години за укрити данъци в особено големи размери. Той е обвинен като лидер на престъпна група от 10 души, сред които и синът му Данаил Ганчев. Гриша Ганчев го склонявал като изпълнителен директор на "Литекс комерс" заедно с другите двама управители Милко Димитров и Емилия Станоева, бившият им колега и член на надзорния съвет на дружеството Камелия Мирчева, Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Грозева да продават без фактури захар, внос от Гърция. По този начин те укрили от държавната хазна ДДС и данък печалба за над 711 000 лева.
Гриша Ганчев ще отговаря и отправените чрез трето лице закани с убийство срещу тогавашния данъчен номер 1 Красимир Стефанов.

Според тезата, която държавното обвинение поддържа досега пред спецсъда, основна роля в схемата за ДДС измами заемат дружествата "Симек", "Симек трейд" и "Офлайн филм", които продавали захар от заводите на "Литекс комерс" в Бургас и Девня на реални купувачи. Милко Талев бил посредникът, който осигурявал транспорта на сладката стока от заводите до купувача. Количествата не се фактурирали, но им се издавали всички необходими документи, за да няма проблеми при превоза. После документите се унищожавали.

След като купувачите превеждали парите по сметка на "Симек" в "МКБ Юнион банк", близък до Талев служител в банката му съобщавал за трансфера и той предавал информацията на един от тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс". После лично отивал да изтегли парите или изпращал племенника си. Накрая сумите били занасяни в брой на някого от директорите. Така месечно се извършвали между 10 и 12 доставки, а официално се фактурирали едва по 1-2, твърдят от спецпрокуратурата.

Проблемите на Ганчев с правосъдието на тема захар е само едната част от пъзела. Само като чуе "захар" и на Гриша Ганчев му призлява. Затова ловешкият бизнесмен се разделя изцяло със "сладкия" бизнес. Той е затворил четирите завода за производство на захар, а ситуацията е невъзвратима - половината от мощностите вече са нарязани на скрап. "Литекс комерс" е собственик на захарните рафинерии в Бургас, Девня, Долна Митрополия и Русе. Заводът в Русе вече е разкостен и халетата са изпразнени.
Заводът край Камено, нашумял през 90-те години със стопените над 11 000 тона захар, е пуснал кепенци през лятото на миналата година.

Новите регулации на ЕС и липсата на специални квоти на ниско мито, прави преработката нерентабилна, е версията на хората на ловешкия бос.

Но пък е факт, че другите два завода, които са извън обсега на Гриша Ганчев, продължават да работят. "Изводът е ясен. Гришата не обича да върти бизнес в нормални пазарни условия, при които не се укриват данъци и не се вършат митнически измами", коментираха пред"Стандарт" родни бизнесмени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай