Ози: Чудо е,че съм жив!

Последният скандал с лудия музикант - в пандемията стреля по врабчета, за да не се побърка

Ози: Чудо е,че съм жив! | StandartNews.com
  • Не съм мислил, че ще дойде  ден, в който ще предпочитам да съм трезвен и чист, казва Озбърн
  • Последният скандал с лудия музикант - в пандемията стреля по врабчета, за да не се побърка

 

Джон Майкъл Озбърн. Познат в музикалните среди като Ози Озбърн. Няма съмнение - една от най-влиятелните личности в историята на рока за всички времена. Емблематичен вокал на "Блек Сабат", оставил изключителни албуми и песни. По-нататък - впечатляваща соло кариера. И заедно с това - една от най-ексцентричните личности в шоубизнеса. Даже това е малко. Почти луд. До ден днешен.

Защо точно Ozzy?

Роден на 3 декември 1948 година в Астън, Бирмингам (Англия). В тийнейджърските си години Ози се изявява като дребен джебчия, обира и няколко къщи, докато не е хванат от полицията и хвърлен зад решетките за шест месеца. От този период датира татуировката "ozzy" на пръстите на лявата му ръка. След като излиза от затвора, работи известно време като тестващ клаксони на коли в малък автомобилен завод, както и като помощник в кланица."Щом хората си плащат да гледат страшни филми, защо да не си плащат да слушат и страшна музика". Така казва Ози, когато "Блек Сабат" се появява на музикалния хоризонт. Поредица песни на окултна тематика с тежко звучене, което се превръща в запазена марка на групата в първите четири албума, поставяйки началото на метъл музиката.

Врагът - Рони Джеймс Дио

"Блек Сабат" изживява небивал комерсиален успех, което обаче довежда до разпуснат живот на някои членове, включително и на Ози, който започва все по-често да употребява алкохол и наркотици.С течение на времето китаристът Айоми все по-настоятелно налага по-прогресив ориентиран саунд и различни експерименти в стилова насока, с което Ози не е съгласен и е изхвърлен от групата през 1979 г. Мястото му заема Рони Джеймс Дио. Зависимостта на Ози Озбърн от алкохол и наркотици се засилва, което довежда до раздяла с първата му жена Телма (от която има и две деца, Джесика и Луис - те остават да живеят при майка си).Въпреки всичко Ози не изоставя музиката и решава да започне солова кариера. През годините обаче последват скандали за авторските права на името "Блек Сабат", които в крайна сметка останаха при Ози. Затова в последните години преди смъртта на Рони Джеймс Дио, той свиреше с членовете на "Сабат" под името Heaven and Hell.   Аз съм медицинско чудо

Ози Озбърн е очаквал, че ще умре млад. Преди време 72-годишният музикант беше вкаран в болница заради пневмония и се наложи да отмени някои свои концерти. Той смята, че е късметлия, че все още е жив, тъй като е водил доста луд живот и е имал проблеми с наркотиците."Ако преди години ме бяхте питали: "Колко дълго мислиш, че ще живееш?", щях да кажа: "Ще умра до навършване на 40 г.". Късметът беше с мен през цялото време", признава Ози в интервю за списанието "Metal Hammer".Рок звездата каза, че когато е решил да остане трезвен и повече да не пие, е почувствал, че животът му е много по-хубав отпреди."Беше забавно за известно време, но накрая разбрах, че с всички химикали убивах себе си всеки ден. Вече не пия, не пуша и не взимам наркотици. И това ми харесва! Не съм мислил, че ще дойде такъв ден, в който ще предпочитам да съм трезвен и чист. Определено пея по-добре отпреди!", казва още Озбърн. Учени: Той е генетичен мутант

Специалисти изследвали образци от ДНК на музиканта, от които станало ясно, че той има гени, които му помагат да бъде устойчив на наркотици и алкохол. "Ози действително е генетичен мутант", заяви биологът Съливан.Но за дълголетието на Озбърн сигурно е допринесъл и фактът, че той вече не близва алкохол, не пуши и не употребява наркотици. Въпреки това рок музикантът непрекъснато има проблеми със здравето от друго естество.Озбърн претърпя операция, след като падна в дома си в Лос Анджелис. Инцидентът явно е събудил негово старо нараняване от 2003 година, когато се преобърна със своето АТВ. "Не мога да повярвам, че ми се налага да отлагам концертни дати", сподели рок музикантът."Думи нямам, за да изразя съжалението си, че не мога да тръгна на турне още сега!".Върхът - опитва да убие жена си!Тязи история разказва самият музикант в нов документален филм, озаглавен "Биография: Деветте живота на Ози Озбърн".Опитът за убийство на съпругата му Шарън се е случил преди  30 години. Двамата са женени от 39 години."Това не е нещо, с което се гордея. Всичко, което си спомням, е, че се събудих в затвора Амершам (Англия) и попитах полицая: "Защо съм тук?" Той каза: "Искате ли да прочета обвинението ви?Арестуван сте за опит за убийство", споделя фронтменът на "Блек Сабат".Това се е случило през 1989 година. Шарън признава, че се е станало по време на концерт и Ози не бил на себе си."Той просто каза:"Реших, че трябва да умреш". Беше спокоен. Много спокоен... И изведнъж започна да ме души. Сложи ме на земята и седна върху мен", спомня си Шарън. Според нея това събитие е предшествано от кавги между двамата.

Миналата година му откриха Паркинсон

Когато Ози пада след участие в студио, жена му Шарън разкрива причината. Става въпрос за болестта Паркинсон. Според нея "заболяването не е смъртна присъда, но засяга нервите на тялото".Тя подчерта, че семейството ще положи всички усилия, за да подобри състоянието на Принца на мрака. Заедно с лошата новина, на пазара излезе и 12-ият соло албум на Ози Озбърн.

Локдаунът - поредното полудяване

Американската общественост остро разкритикува Ози Озбърн, след като той разкри, че е убивал животни в градината си с пушка по време на локдауна."Направих много глупави неща, но всички се учим от собствените си грешки".Според него стрелбата по животни му е помогнала да не полудее."Помага ми, защото стоенето вкъщи поражда опасения у мен, че повече няма да мога да ходя. В началото дори не знаех как да стрелям, а сега всяка минута има мъртви котки и птици", обясни фронтменът на "Black Sabbath".Въпреки че е известен като любител на животните, рокаджията е имал няколко инцидента с тях. През 1981 г. той шмърка мравки на турне, след като му свърши кокаина, а през 1982 г., по време на концерт отхапа главата на бухал.Това е Ози. Всички сме свикнали с неговата лудост и седем живота. Но да благодарим, че един от гигантите на рок музиката още продължава да ни радва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай