Овчаров откри монограм на Шишмановци

Овчаров откри  монограм на Шишмановци | StandartNews.com

Проф. Николай Овчаров откри монограм на Шишмановци на Перперикон. При разкопките на скалния град той и екипът му се натъкнали на интересен артефакт, даващ важен щрих от историята от началото на ХIV в. Върху дръжка на керамичен съд е надраскана буквата Ш. Когато се развърже, се разбира, че това е името на българската царска династия от ХIV в. - Шишмановци. Тя е основана от видинския господар Шишман, а от нея са едни от най-видните владетели от ХIV в. като Михаил Шишман, Иван Александър и Иван Шишман.

"Само двама от тях обаче изписват върху монетите си и по други паметници монограма Ш. Това са цар Михаил Шишман /1321-1330/ и Иван Шишман /1371-1395/. На Перперикон е невъзможно да се намери текст за втория, защото градът е превзет от османците още през 1361-1362 г. и там е настанен турски гарнизон. Следователно става дума за първия персонаж", обясни проф. Овчаров. По думите му това е много интересен исторически факт, защото е исторически известно, че Михаил Шишман прави важен опит да върне на България земите на юг от Стара планина и Родопския масив, използвайки междуособиците във Византия. Не е случайно, че малко по-късно в 1343 г. следващият представител на Шишмановата династия Иван Александър предприема цяла военна експедиция и превзема Перперикон, назначавайки там свой архонт.

Перперикон се бори тази година в категорията "Атракции" на националната кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай