Оцелелите в Горни Лом искат цехът да тръгне

Оцелелите в Горни Лом искат цехът да тръгне | StandartNews.com

Синът на загиналото семейство сега е кандидат за кмет

Година след чудовищния взрив в завода за боеприпаси "Миджур" в село Горни Лом животът продължава в обичайния си ритъм. Местните признават - това, което се случи, не се забравя, ще го помнят и разказват дори 3-годишните деца, стреснати и в съня си от мощния взрив. Той още отеква в ушите на възрастните. Те продължават да нищят причините, разказват нови и нови версии, назовават по име виновниците.

В един дом този взрив означава безкрайна мъка и нещастие. Къщата на 26-годишния Михаил Димитров, който загина при разигралата се трагедия заедно с останалите си колеги от злочестата втора смяна. Хората казват - не можем да кажем дори, че са загинали, 15 души просто се изпариха във въздуха заедно със сградата на цеха за утилизация на гръцки противопехотни мини.

Година след взрива основната версия на хората е същата - собствениците ни притискаха да обезвреждаме по 1000 - 1200 мини на смяна. Ние стигахме до 700 - 800. Натискът предизвикваше напрежение, а то доведе до трагедията. Какво обаче са установили разследващите, още не е ясно.

Жителите на селото са раздвоени по отношение на виновниците - собственика на завода Валери Митков и сина му Емил, който също е сред 15-те загинали. Едни го оневиняват, защото и той даде свидна жертва - сина си, но други не престават да го упрекват. Истината е, че от тогава Митков не е стъпвал в Горни Лом. Тук той е персона нон грата, обяснява мургав мъж, препитавал се някога от печелившия завод.

Бащата на Мишо - Димитър Илиев, се е зарекъл да съди не Валери Митков, а България, защото е допуснала вноса на гръцките мини у нас. Ако държавата си беше отваряла очите за опасностите, които крият за хората тези стари мини, ако беше проверила условията, при които хората ръчно ще ги обезвреждат, това нямаше да се случи, твърди бай Димитър. Докъде е стигнал с документите за съда, никой в селото не знае. И дали въобще ги е подал, или

само гаси мъката си със своите закани

Година след взрива дъщерята Ивана на загиналата горноломска снаха Милка от село Средогрив вече е студентка в Лесотехническия университет в София. Чакат я за панихидата, насрочена за 1 октомври - деня на трагедията.
Промени се животът и на двамата сираци от село Средогрив - Павел и малкия му брат Иван, чиито родители Иван и Венера се оказаха в една смяна и също се изпариха. Павел заживя с момиче от Горни Лом и двамата отглеждат 7-годишния Иван. Стела се грижи за детето като истинска майка, казват местните. Виждали го дори да играе в двора на родителите и в селото.
26-годишният Павел е един от четиримата кандидати за кмет на село Средогрив. Издигнат е от коалиция "Надежда". В съветническата листа на коалицията е включена и Стела. Сираците ще имат обновена къща в Средогрив. Нов покрив, стени, подове, баня. Ремонтът, който още не е завършил, е поет от известен политик, който не желае да се афишира. Помага на изпадналите в беда момчета и толкоз. Не го издават и стопаните на обновения дом, сегашният кмет Красимир Кирилов - също. И други политици обгрижват двамата братя. Неотдавна ги посетиха депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Димитър Главчев.

Всяка сутрин Павел и Стела изпращат Иван на училище в Белоградчик. От тази есен е първокласник.

Макар и малък, той знае истината за родителите си

Но в селото го тешат, че ще си дойдат...
За една година на 15-те души още не е издигнат общ паметник. Предложението мемориалът да бъде издигнат на пътя до скала близо до складовете на завода, не е прието от близките. Те искат това да стане до входа на завода, близо до мястото, където парчета бетон раниха две жени. Кога обаче ще стане това - не е известно.

Ранените тогава при портала на завода Анита и Жасмина отдавна са накрак. Те тъкмо излизали от завода, когато били улучени от хвърчащите късове бетон. Анита се е възстановила по-бързо, Жасмина изкарала доста време в болница, но сега и тя е добре.

Въпреки трагедията голяма част от работниците искат заводът да възобнови работата си и те пак да намерят препитание в него. Защото в селото друга работа няма. Но поставят условия - да не се утилизират мини, а производството да се върне към предишното, когато с чисти материали са произвеждали шашки за взривявания на сгради и в минната промишленост. Сутрин микробус кара няколко души в завода, но какво работят там в селото е тайна. Възможно е да се разчистват щетите. Знае се, че електрозахранването и видеонаблюдението са възстановени. Частна фирма охранява зорко завода и складовете му.
За една година в Горни Лом се случиха и хубави неща, твърди учителят Младен Младенов, който пише историята на селото. По проект на общината в Чупрене е асфалтиран пътят от завода към планината. Това е важен път за нас, тъй като води към връх Миджур. По него ще тръгват туристи, ще има екопътеки, а това ще оживи Горни Лом. Дори в Чупрене ни завиждат за него, твърди Младенов.

Още един проблем е на път да се реши в селото. Общинският съвет в Чупрене е решил в него да се открие дом за възрастни хора. Намерена е и сграда - бившата фурна на селкоопа. След преустройства и ремонти от догодина тя може да приеме първите си обитатели по новото си предназначение, а една група хора - да намерят работа. Още една обществена сграда в селото вече е отредена за нови цели - тя ще стане фитнес-център. Част от нея е собственост на селкопа, друга - на общината. С него в селото може да се задържат повече млади хора, смята Младенов.

От един месец темата на разговорите в селото не е взривът, а предстоящите избори. За кого ще гласуват за общински кмет или за техен кмет?

Кандидатите за Чупрене са трима, а за Горни Лом - двама

Единият е сегашният им кмет Илиян Михайлов, издигнат от коалиция "Заедно за Чупрене", в която влизат 5 партии - ДПС, БСП, АБВ, БЗНС "Александър Стамболийски", "Напред, България". То нашите партии са малко така, шегува се местен зевзек. И брои - ДПС има 1 член, БЗНС - и то май толкова. А за "Напред, България" не знаят да има. Само БСП има малко повече. Другият кандидат е издигнат от ГЕРБ. И Иван Джунов е техен съселянин, познават си го.

Изборите в Горни Лом ще решат ромите, те са половината от населението на селото, твърдят местните. Те загубиха от взрива в завода, защото от него през годините са си докарвали прилични доходи. Не не издават зад кого застават. Настръхнали са - нямат работа и пари. Но пращат децата на училище. Благодарение на тях в Горни Лом в защитеното основно училище учат 74 деца. За разлика от това в общинския център Чупрене, където броят на учениците е паднал под 50. Но и то е защитено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай