Четвъртък,

Откриха нова формула за здравето на домашните кучета

От: Рачо Рачев, сн. Pixabay -
2052
Откриха нова формула за здравето на домашните кучета
A
A
A

Домашните кучета трябва да се хранят най-много по веднъж на ден, за да останат здрави по-дълго време. Това ще ги поддържа по-дълго здрави с напредване на възрастта им, сочи ново изследване, цитирано от БГНЕС.

Животните, хранени веднъж дневно, по-рядко биват диагностицирани със заболявания, свързани с възрастта, отколкото кучетата, хранени по-често, сочи проучване сред над 24 хиляди собственици на домашни кучета.

„Въз основа на това проучване ние не препоръчваме на хората да правят промяна в начина, по който хранят кучетата си“, съветва Мат Кеберлайн от Вашингтонския университет в Сиатъл, който ръководи проучването.

През 2019 г. Кеберлайн участва в проект за изучаване на стареенето на кучетата и свързаните с него генетични и екологични проблеми, като в изследването участваха и хора и други животни.

Резултатите сочат, че периодичното гладуване може да забави стареенето при някои животни, като успешни тестове за това са проведени върху мишки. Кеберлайн анализира данните от проекта, за да установи колко от домашните животни, хранени веднъж дневно, са заболели от рак, деменция и други старчески болести. В повечето случаи кучетата, хранени веднъж на ден, са били далеч по-здрави от пълничките си събратя. „Според мен това е доста убедително корелативно доказателство“, казва Кеберлайн, и признава, че все пак проучването не е установило причинно-следствена връзка. „Общото количество, което кучето яде, а не колко често яде, може да обясни корелацията - кучетата, хранени два пъти на ден или повече, може да са по-склонни да затлъстяват“, допълва ученият.

Изследването се провежда като всеки собственик на куче има право веднъж годишно да попълни специална декларация в интернет, на която да отговори на зададените въпроси. Екипът от учени, обаче, обмисля да проведе изпитание, включващо преминаване на някои кучета към хранене веднъж на ден, за да види дали това се отразява на здравето им.

Алекс Герман от Университета на Ливърпул във Великобритания, който също е част от екипа, смята, че „хората не трябва да променят начина, по който хранят кучетата си, докато не бъдат направени допълнителни проучвания“.

Съветите, които в момента дават много организации, са кучетата да се хранят два пъти на ден. Храненето веднъж на ден може да бъде от полза само за кучетата, като се има предвид тяхната еволюционна история като ловци, казва Кеберлайн – техните предци вълци често са обикаляли с дни наред в търсене на жертва. Проектът за стареене на кучета търси повече участници и се надява да стане международен през 2022 г., казва Кеберлайн.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com