Откриха древни мумии със златни езици. Какво крие античността?

Останките на двама души със златни езици са намерени до входа на гробница

Откриха древни мумии със златни езици. Какво крие античността? | StandartNews.com

Останки на хора със златни езици са намерени при разкриването на две гробници от Саитския период на Древен Египет, съобщи Министерството на туризма и антиките, цитирано от БТА.

Откритието в археологическия обект Ел Бахнаса в южноегипетската област Миня е направено при разкопки, провеждани от експедиция на Института за древни близкоизточни изследвания на Барселонския университет в Испания.

Останките на двама души със златни езици са намерени до входа на първата гробница, а вътре е открит голям саркофаг с капак с формата на женско тяло. Първоначалните проучвания показват, че гробницата е била отворена и плячкосана още в древността.

Втората гробница, която се намира в съседство на първата, е непокътната и напълно затворена, казва ръководителят на разкопките проф. Хасан Амер от Факултета по археология на Университета в Кайро. В нея е намерен саркофаг от варовик с капак с формата на мъжко тяло и две ниши, съдържащи съдове за съхранение на вътрешностите на мумията, наричани канопи, както и няколкостотин керамични погребални фигурки (ушебти), амулети и мъниста.

Археолозите смятат, че двете гробници пазят още тайни, които бъдещите проучвания ще разкрият. Предстои да узнаем повече и за златните езици. От началото на експедицията в Ел Бахнаса през 1992 г. са открити множество ценни артефакти от 26-ата династия на Древен Египет между 664-525 година пр. н.е., известна като Саитски период, както и от гръко-римския и коптския периоди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай