Откриха златни монети при разкопките на "Лъвов мост"

Откриха златни монети при разкопките на "Лъвов мост" | StandartNews.com

София. Златни монети се появиха по време на изкопните работи на бул. "Мария Луиза" и бул. "Сливница" в столицата. Директорът на Общински културен институт „Музей за история на София" потвърди новината пред "Фокус" и уточни, че ценностите вече са заведени в инвентарна книга. Те ще бъдат предадени в Музея за история на София.

Археолози обаче не могат да работят на мястото, защото трябва да получат разрешение и направените открития да се предадат в най-близкия музей. До момента е разкрита много малка площ, но разкопките не могат да продължат. „Не случайно не сме извикали комисия, защото трябва да имаме някаква сигурност, какво е открито до момента. Но ръководителят на археологическия екип каза, че в момента не може да работи, докато не махнат висящия колектор отгоре. Те ходят с каски, но това не е достатъчно, ако колекторът се срути", уточни Кирова.

Не е ясно как ще продължат разкопките оттук нататък. Проучването трябва да приключи и да бъде изготвен доклад. След това ръководните органи трябва да свикат комисия, която да ще реши какво да се предприеме, каза още тя. „Наистина обектът в момента се покрива и се зарива, защото е абсолютно опасно за живота им да правят проучване", посочи Кирова.

„Не можем да подлагаме хората археолози и другите работници на риск. Това е колектор от стар водопровод. Половината, от който е изрязан, а другата половина също трябва да се махне – до подпорната стена на канала", каза още Кирова.

За момента строежът на естакадата е спрян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай