Откриха тракийски меч на Перперикон

Откриха тракийски меч на Перперикон | StandartNews.com

Над 700 са общо артефактите от тазгодишните разкопки в Перперикон, но най-оригиналната от тях е ромфеят - уникален меч, дълъг до 1,5 м и употребяван и като копие, използван само от траките през древността. В България има само 13 подобни оръжия, обяви пред медиите проф. Николай Овчаров. Той заяви, че благодарение на отпуснатите от правителството 220 000 лева до септември се очаква изцяло да бъде разкрита за Акропола и дворецът светилище.

В средата на археологическия сезон на Перперикон археолозите попаднали на централния площад на скалния град с размери 30 на 30 метра. Край него засега са открити два храма - единият на Аполон, а другият на Дионис, както и внушителна сграда с дължина 26 метра, чието предназначение тепърва ще се уточнява.
Други важни за науката открития са златните монети от времето на императорите Октавиан Август и Юстиниан, както и четири сребърни монети от първата емисия, сечена от цар Иван Александър през 1343 г. в търновската монетарница. Това е още едно потвърждение, че тогава градът е владян от българите, твърди археологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай