От ноември планираме полетите си свободно

Първоначално системата ще се прилага само нощем

От ноември планираме полетите си свободно | StandartNews.com

София. Свободно планиране на полетите от ноември. Това предвижда ръководството на Въздушното движение, заяви пред журналисти генералният директор на предприятието Диян Динев. Той уточни, че първоначално системата ще се прилага само нощем.

На практика ще бъдат премахнати въздушните трасета и авиокомпаниите ще могат да летят към всяка една точка след предварително планиране и решение от страна на техните екипажи, в зависимост от метеорологичните условия, посочи Динев.

Той обясни, че единствената цел на новата система е постигане на най-ефективните траектории на полетите, най-малък разход на гориво и разпространение на вредни емисии.

"Това е концепция, която допълнително ще натовари ръководителите на полети, но след анализите за безопасност сме уверени, че ще се справим", посочи генералният директор на РВД.

Той уточни, че системата няма да доведе до увеличаване на летищните такси, а дали ще се стигне до поевтиняване на самолетните билети, зависи от отделните авиокомпании.

Свободното планиране на полетите е част от инициативата "Единно европейско небе", каза Франк Бренер - генерален директор на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването /"Евроконтрол"/, който е на посещение в България.

Бренер добави, че до момента едва седем страни от общо 39-те членки на "Евроконтрол" са въвели системата поради нейната сложност и България е една от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай