От Кръстовден започва есента

Хиляди се молят за чудо на Кръстова гора

От Кръстовден започва есента | StandartNews.com

София. На 14 септември православната църква чества Въздвижение на Светия кръст Господен. Кръстовден се нарича още Гроздоберник, той дава началото на гроздобера и на есента.

Хиляди вярващи изкараха нощта на Кръстова гора в молитви за здраве. Тук се пази частица от Кръста Господен. Реликвата бе подарена от премиера Бойко Борисов на Пловдивската епархия и се съхранява в позлатено Разпятие в манастира "Света Троица". Счита се, че най-голямата магическа енергия на родопското светилище е в дните около празника на 14 септември. Тогава местността почернява от народ, който спи направо на поляните в подножието на върха с огромния кръст, символ на мястото.

И тази година пловдивският митрополит Николай служи под звездите. Владиката освети и раздаде хиляди изображения на позлатеното разпятие, в което се съхранява реликвата. Тези, които не са били на Кръстова гора в нощта срещу Кръстовден, могат да получат такъв подарък с броя на в."Стандарт" в събота.

Денят и нощта се кръстосват

В народните вярвания Кръстовден се свързва с края на лятото и началото на есента - времето се застудява, водите на морето и реките изстиват. По лозята настава гроздобер, защото слънцето тръгва назад, връща се към зимата. Първото откъснато грозде се освещава в черквата и се раздава за плодородие. Денят и нощта се “кръстосват”, което ще рече, че стават равни по времетраене. Спазва се строг пост. Свещеник обикаля домовете на вярващите и ги благославя със Светия кръст, поръсвайки ги със светена вода. На този ден се честват лечителите, които лекуват “пресекнал се кръст”, наместват изкълчени и навехнати крайници и “оправят счупени кокали”. На обредната трапеза трябва да има зелник с праз лук и печена тиква.

На 14 септември имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана. Стандарт Нюз им пожелава да са здрави и да носят достойно своя кръст!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай