От "Крънка" до "Уинчестър" на "въоръжение" в Панорамата

От "Крънка" до "Уинчестър" на "въоръжение" в Панорамата | StandartNews.com

15 системи пушки били използвани в Руско-турската война

132 хиляди експоната в Плевен свидетелстват за грандиозния сблъсък на две империи

Най-богатата колекция в България от хладно, ръчно огнестрелно и артилерийско въоръжение от втората половина на 19. век и Руско-турската война е притежание на Военноисторическите музеи в Плевен. Представените в неговите експозиции образци на всички воюващи армии носят информация за развитието на оръжейната индустрия. Те впечатляват както специалистите, така и обикновените посетители. Военноисторическите къщи музеи, паметници и паркове в Плевен, Пордим, Бяла и Горна Студена са дело на общонародния комитет "Цар Освободител Александър II" и са израз на признателността на българския народ към загиналите за освобождението на България. "Създадени са между 1903 г. и 1907 г. като мемориални музеи. Днес те са единствени по рода си в България. През залите им са преминали 25 милиона посетители, а знаковата Панорама "Плевенска епопея 1877 г." очаква 9-милионния посетител", заяви директорът доц. Милко Аспарухов.

След Кримската война (1853-1856 г.) неефективните гладкоцевни пушки с предно пълнене постепенно отстъпват място на модерното оръжие със задно пълнене. За 5 години наличните пушки в

огромните армейски арсенали на Англия, Франция, Русия и САЩ

се преработват. Цевите се нарязват, в задните части се монтират затворни кутии, в които се поставят патроните. Огнестрелните оръжия стават по-скорострелни, по-далекобойни, леки и удобни за експлоатация. Руско-турската война от 1877 г.- 1878 г. се превръща в полигон за изпитание на съвременното оръжие. В нея участват армиите на пет държави - Русия, Османската империя, Румъния, Сърбия и Черна гора с над петнадесет различни системи пушки със задно пълнене и седем системи револвери.

Руското въоръжение е представено в плевенската колекция от популярната пушка "Крънка", с която е била въоръжена 69 на сто от армията, заедно с "Бердана 1", "Бердана 2" и "Карле" - основното оръжие на пехотата на Кавказкия фронт. Образците са произвеждани в трите най-големи оръжейни заводи на Русия - Тулския, Ижевския и Сестрорецкия.
Голям интерес предизвикват закупените от западните държави за турската армия пушки "Пибоди-Мартини", "Снайдър", "Спрингфилд", "Ремингтън". Безспорен фаворит сред тях обаче е многозарядната "Хенри-Уинчестър". Наричана е още Жълтия Хари заради цвета на затворната кутия. Колекцията включва "Драйзе" и "Пибоди", които били на въоръжение в румънската армия. "Робъртс" е използване в сръбската армия, "Верндл" - в армията на Черна гора. С пушка "Шаспо" са били въоръжени българските опълченци.

Фондът на Военноисторически музеи в Плевен съхранява кремъчни и капсулни пистолети. Те са с богата украса, но не са достатъчно ефективни. Особено атрактивни са двуцевният пистолет "Лефуше"

с две петлета и с два спусъка

и малко известният пистолет "Пибоди-Мартини". Последният повтаря в умален вид пушката от същата система на американската компания "Провидънс Тул къмпани". Колекцията в Плевен включва и много револвери. Пазят се различни образци на популярния "Смит и Уесън", преработени от руските военни инженери. Могат са се видят "Лефуше", "Раст" и "Гасер". Поради опростената си конструкция, здравина и надеждност много разпространен е револверът "Гасер". Голямо количество от тази марка навлизат в българските земи преди Освобождението. Такъв е бил и револверът на Васил Левски.
Артилерийският парк е представен от 3-, 4-, 9- и 24-фунтови оръдия руско производство, оръдия "Круп", както и трофейни малокалибрени "Уитуорт" и "Бродуел". Колекцията включва малко известни образци на обсадни оръдия - мортири, и картечници "Гатлинг". По време на Руско-турската война на балканския боен театър участват 24 такива картечници. Днес 12 от тях са в експозициите на Военноисторическия музеи в Плевен. Три картечници дори са в състояние да произведат изстрел.

69 броя броя руски униформи са комплектувани така, че да демонстрират снаряжението и въоръжението на армията по време на военните действия. Манекените са "въоръжени" с 22 броя автентично хладно оръжие, 16 пушки и 11 револвери. 24 броя пълни комплекти представят румънската войска. Екипирани са със 17 саби, 7 пушки и 2 тесака. Образците се разпределят по експозициите в Плевен, Пордим, Бяла и в Горна Студена. Към настоящия момент Военноисторически музеи - Плевен съхраняват 59 комплекта униформи и отделни екземпляри, по-голяма част от които са в експозиции.

Униформа на император дарена от Николай II

Безспорен акцент в колекцията са уникалните лични вещи като униформата на лейбгвардейския хусарски полк, принадлежала на император Александър II. Допълнена с фуражка и гвардейско кепе, тя е предоставена с повелението на Николай II. С тази униформа Александър II е бил облечен в деня на влизането му в Плевен, когато се среща с пленения Осман паша. С голяма историческа стойност са мундирът и калпакът на Великия княз, предадени от синовете му.

Хит е казашката шашка на главнокомандващия

Сред многобройните образци от хладно оръжие особено ценни са два експоната. Единият фаворит е казашката шашка на Великия княз Николай Николаевич - главнокомандващ на руската Дунавска армия през 1877-1878 г. и брат на император Александър II. Шашката e дело на фирмата "Шаф и синове" и има богата украса. На клина е изобразен двуглав орел, а на дръжката - знакът на Георгиевския кръст, изработен от бял емайл и злато. Не по-малко ценна е и сабята на Евгений Максимилианович граф Лейхтенбергски, близък роднина на императорското семейство. Той е участник във войната и е кавалер на ордена "За храброст" - Георгиевски кръст. Значителна част от хладното оръжие в колекцията е произведено в гр. Златоуст - един от най-големите оръжейни центрове в Русия. Марката "Златоуст" е представена чрез много саби, шашки, пики и тесаци с най-високо качество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай