От фейсбук до барикадите

В протеста сме, докато там няма политици, казват лидерите

От фейсбук до барикадите | StandartNews.com

Кой стои в дъното на протестите, които разклащат държавата в последните дни? В различните градове лидери на уличните бунтове се оказват хора, които нямат нищо общо помежду си нито като политическа ориентация, нито като житейска биография. Някои от тях бягат от политиката като дявол от тамян. Други не крият убежденията си, които са ги довели на барикадите. Общото между тях е, че за никой от лидерите това не е първата кауза, която отстоява.

Комунисти, дъновисти, футболисти. Това са част от хората, които протестът излъчи за свои лица в различните градове. Пътят до барикадите за всеки от тях е различен. За едни тръгва от фейсбук, за други - направо от улицата.

Павел Иванов, който е сред организаторите на протеста срещу високите сметки за ток в Пловдив, е добре познат не само под тепетата. Той е зам.-председател на Съюза на комунистите в България и

 

лидер на движението "Че Гевара"

 

Не за първи път е в челните редици, когато народът изразява гражданско недоволство. Той е един от водачите на протестите срещу шистовия газ, основател е на групи във фейсбук "Не на войната в Иран" и "Не на войните по света". За протестите срещу EVN казва, че в никакъв случай не е в позицията на лидер, защото тук се чува думата на всеки един от участниците в акцията. Лидер е обикновеният български народ, обяснява Иванов. И бърза да подчертае, че става дума за гражданска инициатива, а не за политическа акция. Нещо повече - категоричен е, че всеки опит да се политизира протестът ще бъде прекъснат навреме. Павел, който е кореняк пловдивчанин, и съмишлениците му, са организирали и преди протести срещу високите сметки. Миналата година инициираха и подписка за референдум за национализация на ЕРП-та. Беше обаче лято и хората не бяха усетили удара от високите сметки, обяснява Иванов. След като получили зимните фактури, обаче изобщо не било нужда да се организират. Само с едно съобщение за протестите във фейсбук хиляди се събрали пред централата на EVN и според Павел Иванов ситуацията вече е революционна. Смята, че токът може да събори правителството, което има една-единствена алтернатива за изход от проблема - драстично намаление на цената на тока или повишаване доходите на населението. И в двата случая обаче според комуниста има много пречки, които връзват ръцете на кабинета. Не могат да управляват вече постарому, а народът не може да живее постарому, цитира Ленин лидерът на "Че Гевара". В момента той е

 

безработен, но пише книги

 

и се занимава с журналистика на свободна практика. Иначе е завършил българска филология и има две допълнителни квалификации. Едната е по мениджмънт, а втората е по статистика към университета "Харвард".

Във Варна пък лице на протеста стана знаков за морската столица футболист. "Сред протестиращите има платени хора", заяви вчера спортната легенда и неформален лидер на бунта Иван Петров. Той призна, че партии и политици вече го притискали да яхнат протеста. Всички до един го искат, казва той. "В протеста съм, докато не стъпи в него политически крак", категоричен е бившият футболист на "Спартак"-Варна. Той беше наръган с нож миналата седмица след приключване на демонстрацията и определи нападението като чист опит за убийство. "Само заради хъс и заради сълзите на нашите родители няма да отстъпя от каузата", казва Петров.

Бащата на Иван Петров е на 83 години. Досега плащал по 16 лева за тук, а вече му начислили повече от 3 пъти - 55 лева.

Иван Петров е членувал на младини в БКП, но си е хвърлил партийния билет, когато му отнели футболните права през 1983 г. след  скандалното участие за евроквалификацията с Уелс в Рексъм. Тогава изловили част от националите с дънки, без да ги платят в магазина. От ЦИ го обвинили, че е уронил престижа на партията и на България. "Скъсал съм с политиката. Обичам само децата, футбола и "Рома", казва днес той. След като основал първата частна футболна школа у нас  "Феърплей", два пъти му крали колата и един път я взривили. Автомобилът "Форд Сиера" гръмнал пред очите на майка му, която не могла да го преживее, поболяла се и починала.

Жана д'Арк има 30 митинга в актива

 

Людмила Манова е 35-годишна руса дама. Но няма шанс да я видиш в мола в Благоевград. Няма време за шопинг. Защото винаги е на барикадата. Зад гърба си само за последните две години има над 30 митинга, шествия и протестни мероприятия. Отдавна медиите я сравниха с Жана д'Арк. Но тя бяга от тези сравнения. "А и да не забравяме, че французойката е изгорена на кладата", казва с усмивка Люси. Преди време Манова оглави бунтовете срещу скъпото гориво у нас. Не крие, че след създаването на Граждански съюз "Сила" тя става регионален координатор за Благоевград. Според нея е било необходимо да се регистрира такава организация, за да може от нейно име да се подават документите за провеждане на шествия и масови прояви. Все така е далече от политиката, макар че някога членувала в "Новото време". Уверява, че няма да допусне партии да "яхнат" протеста срещу високите сметки за ток. Преди години работила като сервитьорка, получавала два пъти по-висока заплата от майка си, която била учителка с две висши образования. Тогава решила, че няма смисъл от дипломи, които у нас в момента не значат нищо. Има 10-годишен син, когото държи далече от обществената си дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай