Остава бедственото положение в Гълъбово и Раднево

Остава бедственото положение в Гълъбово и Раднево | StandartNews.com

София. Бедственото положение в общините Гълъбово и Раднево остава в сила и днес.

Нивото на река Съзлия тази нощ е паднало с около 1 метър, съобщи за БНР Николай Тонев, кмет на общината. Хората обаче са разтревожени заради пригнозата за валежи днес и утре. Ръководството на авариралата подстанция трябва да прецени има ли риск и тя да бъде обргадена с дига, а след това да започне отводняването й със специализирана техника от мини "Марица-изток". Ако това е възможно след няколко дни електрозахранването в общината може да бъде възстановено. Сега Гълъбово и селата са на двучасов режим на тока.

На общината са осигурени над 300 хил. лв. от междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерски съвет за прочистването на коритото на река Съзлия. При подходящи меторологични условия прочистването ще започне веднага. Адмиинстрацията ще кандидатства с проект и за почистването на река Соколница, затлачена от производствената дейност на мини "Марица-изток".

Нивото но река Тунджа в района на Елхово продължава да се покачва и вече е 4, 20 м. Възможна е евакуация на над 100 семейства.

През тази нощ нивото на реката се е покачило с 20 см и продължава да се покачва. Дежурният в община Елхово съобщи, че нощта е преминала спокойно и не са постъпили сигналик от граждани. От няколко дни в града е създадена организация за евакуация на жителите в най-ниските части на града, но засега хората остават по домовете си.

Нивото на Тунджа се вдига при Ямбол и вече е над 5 м. Това означава, че при Елхово разливите ще продължат през следващите няколко дни. В училището в СТранджа пренощуваха 5 ромски семейства, тъй като от два дни домовете им са наводнени. Осигурени са им легла и храна.

В цяла Ямболска област продължава постоянното наблюдение на всички водоеми. Най-критично е състоянието на язовирите до селата Пчела и Трънково, които от три дни преливат.

Пътищата Симеоновград - село Троян, Бориславци - Малко Брягово и Княжево - Синапово в Хасковска област остават затворени след наводненията.

Няма наводнени квартали в Свиленград, въпреки че река Марица премина критичните 5 метра.

Граничният пункт "Капитан Андреево" е отворен и пропуска всички автомобили и в двете посоки. Всички водоеми в региона са под денонощно наблюдение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай