Определят митничари с достъп до данните на МВР

Определят митничари с достъп до данните на МВР | StandartNews.com

Само определени митничари ще имат достъп до данните на МВР. Това предвижда инструкция за условията за обмен на информация между МВР и Агенция "Митници" (АМ), която е пусната от Министерството на финансите за обществено обсъждане. С последните промени в Закона за митниците депутатите разрешиха двете ведомства да си обменят информация по електронен път за по-бързо разследване на престъпления и данъчни нарушения. В инструкцията се посочва, че взаимният достъп до информационните системи на двете ведомства ще става чрез автоматизирани работни места в АМ и в МВР.

Тези работни места ще се намират в Дирекция "Комуникационни и информационни системи" в МВР и дирекция "Информационни системи" в Централно митническо управление на АМ. Като ще бъде направен и списък с митничарите, които ще имат достъп до данните на МВР. Те ще може да правят справки в базата данни на МВР, както и да влизат в регистрите на българските лични документи и на превозните средства, да гледат в данните от граничния контрол за пътуванията на хора и автомобили, данните от Шенгенската информационна система за издирвани лица и вещи, както и списъка на хората със съдебна и полицейска регистрация.

От МВР пък ще имат достъп до данните на АМ за вноса и износа, за акцизните декларации, както и до списъците на лицензираните производители на акцизни стоки, малките пивоварни, казаните за ракия, малките винопроизводители, както и до издадените разрешения за продажба на цигари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай