Петък,

ООН предупреди за ксенофобия в България

От: Failed to load user -
A
A
A

Ню Йорк. Върховният комисарят на ООН за бежанците отправи призив към българските власти за справяне с надигащата се вълна с ксенофобия срещу чужденците, които търсят убежище, предаде БНР.

От комисариата са притеснени от надигащото се насилие на ксенофобска основа и цитират случая с нападението на двама сирийци и ливанец в София.

"Загриженост предизвикват и съобщенията, че българските власти се канят да засилят използването на центрове от затворен тип", пояснява се в изявление на говорителя на върховния комисар Ейдриън Едуардс. Той призовава за намиране на алтернатива.

Търсенето на убежище не е престъпление и задържането трябва да бъде крайна мярка, се казва още в изявлението.

Притеснения предизвикват и съобщения, че сирийци са били блъскани на границата.

Организацията критикува страната ни и за липсата на адекватна прехрана и за лошите битови условия в центровете.

От Комисариата по бежанците отбелязват също, че хората в повечето бежански центрове не получават достатъчно храна и затова от организацията са започнали раздаването й за настанените в Харманли.

Те работят и с българските власти за осигуряване на адекватна прехрана във всички центрове. Посочва се, че повечето бежанци, които живеят на палатки, са били преместени в недовършени сгради, които се нуждаят от спешно подобряване на санитарните условия.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички