Омбудсманът каза "не" на високомерни чиновници

Омбудсманът каза "не" на високомерни чиновници | StandartNews.com

Благоевград. "Институциите трябва да разговарят с гражданите, да обсъждат проблемите с тях, те не могат да бъдат високомерни. Защото това високомерие ни докара дотук". Това каза в Благоевград националният омбудсман Константин Пенчев. Той посочи, че най-важното за всяка държава и общество всеки да си гледа съвестно работата.

"Не е проблемът в това да сменим Конституцията и законите. Проблемът е да започнем да работим по-добре и по-сърцато. Тогава наистина аз съм убеден, че нещата ще тръгнат много по-добре", каза още Пенчев. Екипът му организира временна приемна за граждани. Той уточни, че навсякъде из страната най-голям брой са жалбите на потребителите срещу недостатъците на обществените услуги. Като разлика между столицата и останалите градове в страната посочи, че в по-малките селища проблемите на безработицата са по-тежки. Заедно с експерти омбусманът изслуша гражданите, дошли да изложат пред него своите оплаквания и проблеми. "Моят принцип е при всяко посещение в село или град, независимо от повода, да правя приемна за гражданите, това е едно уважение към тях", каза той.

Омбудсманът отбеляза, че не може да взема отношение по съдебни дела, прокурорски преписки, но се опитва по всички други проблеми, дори и извън неговата компетентност, да насочва и съветва гражданите. "Най-големият проблем на администрацията е, че не се отговаря на гражданите, че има пренебрежително отношение", подчерта Пенчев. Той допълни, че институциите трябва да помагат на хората

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай