Омагьосан ли е Ричи Блекмор

Жена му Кендис е от най-мразените в света

Омагьосан ли е Ричи Блекмор | StandartNews.com

Ричи Блекмор. Нужно ли е да го представяме? Едва ли. На пръв поглед за него е казано, писано и видяно всичко. Но иначе никога не стига. Той е музикална вселена, която е и неизчерпаем източник на емоционална енергия. За добро или за лошо.

  • Милионите му фенове не могат да простят музикалното предателство
  • Жена му Кендис е от най-мразените в света

Кой всъщност бе по-великият китарист

Много е трудно, когато музикант се отдели от легендарна група, да направи равностоен или по-добър проект. Мисия почти невъзможна. При Ричи Блекмор обаче имаше дилема. Кой е по-гениалният китарист - този на "Дийп Пърпъл" или този на "Рейнбоу"? Коя е по-обичаната група? Въпроси, около които феновете са разделени. Факт е - "Рейнбоу" остана завинаги в сърцата на хората. Истинска музикална магия на хардрока, която силно конкурира дори и "майката Дийп Пърпъл".
Тази вечна дилема обаче бе изместена от един сериозен проблем. Той започна в края на миналия век, когато Ричи Блекмор се запозна с радиоводещата Кендис Найт.

Рицарят на Кендис Найт

Казват, че човек не може да избяга от природата си и рано или късно се връща към своите корени. В този ред на мисли, може би прадедите на рок динозавъра Ричи Блекмор са били рицари с доспехи, готови заради любимата си да извършат чудеса.
За начало на стиловата промяна се смята 1997 година, когато след многото опити за завръщане към "Дийп Пърпъл" и "Рейнбоу", легендарният музикант издава албума "Shadow of the Moon". Той е израз не неговата нова религия и философия. Ренесансови мелодии, които явно идват направо от сърцето, са израз на дълбока чувствителност и нежност. Какво може да подтикне един мъж да излее в песен душата си?
Любовта, разбира се. Но началото на тези "отклонения" не съвпадат с появата на неговата муза. Както разбираме, Кендис Найт е с него далеч преди създаването на този албум.
След създаването на Blackmore`s Night, за милионите почитатели на "Пърпъл" и "Рейнбоу" това е истинска, отвратителна музикална еклектика. Те не могат и отказват да му го простят. За тях истината е една - какви поражения може да нанесе една жена на един мъж. Дори този мъж да е един от най-великите.

Wake up, wake up!

Така крещеше немалка част от зала 1 на НДК, когато Ричи Блекмор дойде за пръв път у нас. С дискусионната си група и още по-дискусионната си съпруга.
Да си припомним. В концерта, който Ричи Блекмор поднесе на българската публика с неговата група "Blackmore's Night", звучаха красиви песни от двата албума. Декорът зад музикантите и костюмите им подсилваха ефекта и повечето хора се отпуснаха, наслаждавайки се на приятния тембър на чаровната блондинка. Това обаче съм го чувал от дамите в залата.
Мнозина в публиката не искаха да бъдат кротко и щастливо притихнали в столовете и от време на време подканяха Ричи "да се събуди" и доказваха музикалността на нацията ни, мощно и в хор пеейки интродукцията на "Black Night".
Ричи се криеше някъде в сумрака. А хората бяха тук заради него, те започнаха да скандират почти след всяка песен. Постепенно започна едно повишаване на темпо и децибели, и видимо окуражени от топлия прием. Накрая Ричи не издържа и махна с ръка.
И започна по стар навик директен контакт с публиката пред сцената. Това съвсем отприщи емоциите в залата и всички вече скандираха и пееха на крака. Дочакаха все пак това, за което бяха дошли.
Но да не се заблуждаваме. В края на концерта отново звучаха келтските фолклорни мелодии и мандолинките в ръцете на Блекмор... Всъщност така беше и при следващите гастроли на група у нас.

От 12 години са женени

Това се случи през далечната вече 2008 година, когато Ричи и Кендис очаквано минаха под венчилото. Церемонията беше в средновековен замък, явно в унисон с новата му музикална мания.
Сватбата беше в присъствието на тесен кръг от най-близки приятели. По принцип те странят от много хора. А и като знаем какъв уникален чешит е Блекмор, това е разбираемо.

Стана отново баща на 67 години

Това се случва през 2012 година. Кендис споделила това в електронно съобщение. Тя и съпругът й се сдобиват с прекрасно момченце, което още повече сплотява одумваното семейство.
Малчуганът се казва Рори Дартанян и е любимец на всички. Днес вече е осемгодишно момче. Има си и сестра Есмералда, която е две години по-голяма от него.
Очевидно двете деца на Ричи и Кендис доказват, че разликата във възрастта между двамата влюбени не е проблем.

Ние сме пълна противоположност на масовото

"Да, живеем тук, в Лонг Айлънд, но доста често отскачаме по работа до Европа. Именно това е едно от основните преимущества на Blackmore's Night - свирим там, където пожелаем, а любимите ни дестинации са именно в Европа. Навремето, с другите му групи, тези решения се взимаха от мениджърите и концертните ни агенти, а има места, които не обичам, пък и работехме прекалено много... С Blackmore's Night свирим когато ни се прииска, което е чудесно", казва Ричи Блекмор.
"Разбира се, и ние, като всички хора, сме подложени на ежедневен стрес и напрежение, но се борим с тях по различен начин - чрез красота, творчество... Когато сме нервни, просто взимаме инструментите си и се опитваме да композираме красиви мелодии, с чиято помощ да избягаме от стреса. Освен това, имаме късмет да сме сред природата, а не в центъра на града - задният ни двор гледа към океана, а къщата ни е заобиколена от гора, така че до голяма степен живеем в хармония с дивата природа, което, от своя страна, оказва влияние върху песните ни. Ние сме част от музикалната индустрия и обожаваме "музикалната" й страна, ако мога така да се изразя, но "индустриалната" част може да бъде наистина плашеща, ето защо се опитваме да се спасим от стреса. Постигаме го чрез създаване на музика, която помага както на нас, така и на слушателите й да избягат от напрежението", добавя Кендис Найт.
"Ние сме доста затворени хора. Оградили сме се с най-добрите си приятели и знаем, че можем да разчитаме на тях. Искаме около нас да има само позитивни личности, които да мислят като нас, а такива хора не изпитват нужда да разрушават каквото и да било. Ако някой се опитва да се държи гадно, просто стоим настрана от него", разкрива тя част от живота на рок легендата.

Оправданието - няма да останете разочаровани

"Мисля, че всеки истински фен на Ричи знае, че талантът му е огромен, а инструментализмът - на адски високо ниво, без значение дали изпълнява песни на Deep Purple, Rainbow или Blackmore's Night. Хората, които идват на концертите ни, за да се насладят на майсторско свирене и завладяващи мелодии, със сигурност няма да останат разочаровани от Ричи".
Тези думи на Кендис Найт вероятно са искрени, но за огромната маса от фенове те са по-скоро като оправдание.
Последният студиен албум на "Рейнбоу" беше през 1995 година. Когато Блекмор бе още в разцвета на силите си. След това той скочи в океана на любовта и на музикалния опортюнизъм. Дори днес, когато Блекмор отново реши да направи няколко концерта с нова формация на "Рейнбоу", отзад на беквокалите е Кендис. А това дразни хората.
Ето. Новият вокал на Ричи - Рони Ромеро, бе посрещнат великолепно от рокаджиите в София, когато изнесе концерт със Саймън Филипс. И знаете ли какво чух там?
"Ако има жена, която много да мразя, това е Кендис Найт. Да знаеш!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай