Окупацията на Софийския университет падна

Окупацията на Софийския университет падна | StandartNews.com

София. Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" падна. Ректоратът ще може да отвори врати днес, за да започне нормалното провеждане на учебния процес в сградата.

Снощи студентите, които окупираха сградата обявиха, че нямат намерение да напускат Ректората, ако правителството не подаде оставка. По-късно обаче те са решили да прекратят своите протестни действия и да освободят сградата, съобщава Нова. С тях са разговаряли техни преподаватели и колеги.

Малко след 07, 15 часа дойде новината, че студентите в СУ вече събират багажа си и ще напуснат Ректората.

„Окупацията пада. Колегите, които са вътре в момента събират багажа си. Това са млади хора, не успяха да издържат докрай на концентрираната психоатака. Обществената подкрепа бавно се задаваше и може би сега ще има някакъв отзвук. Вероятно, обаче, беше прекалено бавно". Това каза един от студентите-окупатори Манол Глишев пред Нова.

До това решение се стигна тъй като получихме информация, че заплатите на всички служители и преподаватели ще бъдат забавени, не само на тези от Ректората, заради окупацията, обясни един от протестиращите пред телевизията. 

Хората, които бяха влезли при нас, бяха преподаватели от групата, подкрепяща студентските протести, обясни още окупаторът, който държи плакат с надпис: "Народе, къде си?".

Полицейското присъствие в района все още засилено. Униформените записаха личните данни на студентите, които напуснаха сградата на Ректората рано тази сутрин.

Днес лидерите на Реформаторския блок ще се срещнат с протестиращите студенти днес следобед.

Университетът се връща към нормалния си ритъм на работа още от днес. Редовните занятия и изпити се възобновяват, обяви проф. Илчев пред ТВ 7. Той уточни, че не се предвижда удължаване на сесията в СУ.

Стандарт Нюз напомня, че вчера контрапротестиращи на окупацията преминаха през оградата на Ректората и искаха да проникнат в сградата. Полицията направи плътен кордон пред СУ, за да не допусне конфликти между окупатори и контраокупатори.

Втората окупация на Софийски университет "Св. Климент Охридски" продължи три дни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай