Огън в небето за "Перистера"

Огън в небето за "Перистера" | StandartNews.com

Пещера. Уникално светлинно-звуково шоу огря в четвъртък нощното небе над хълма Св. Петка в Пещера за откриването на реставрираната крепост "Перистера". Седем минути фойерверки рисуваха многоцветни фигури върху небосвода на фона на музика. Анимацията бе подплатена с камбанен звън, конски тропот и подходящи откъси от инструментални изпълнения.

Шоуто е първото по рода си у нас и е по модел на френските светлинни спектакли, които се изпълняват в средновековните замъци. На финала върху крепостните стени на "Перистера" пламнаха факли и старината оживя както в древните времена.


Няколко часа преди това крепостта, която е единствената запазена у нас цитадела с шест отбранителни кули, бе отворена за първи път след разкопките и реставрацията за посетители. Целият град се извървя, за да разгледа обекта, върху който екипът а доц. д-р Бони Петрунова се труди в продължение на цели седем години. В момента крепостта е изцяло реставрирана и консервирана по проект към ОП "Регионално развитие". За да добие настоящия си вид в нея са вложени над 3,5 милиона лева.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева преряза заедно с кмета на Пещера Георги Козарев лентата на обекта. Докато цяла Пещера и десетки нейни гости пяха "Многая лета" пред портата, върху тях се изсипа топъл дъжд. Ще ни върви по вода, на късмет е, казаха си хората.

Множеството аплодира главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, специален гост на церемонията, когато тя съобщи, че в момента "Перистера" е на първо място в националния електронен вот за "Чудесата на България" 2014. За откриването дойде областният управител на Пазарджишка област Иван Йорданов и депутатите от региона. Тук бе и археологът Бони Петрунова с част от екипа си, който работи по обекта. "Перистера" е раннохристиянска крепост. Известна е още като Гълъбовата крепост, тъй като името й на гръцки означава гълъб. В комплекса са открити следи от мегалитно светилище на тракийското племе беси. Около него има цитадела от три декара с шест отбранителни кули. Проучванията показват, че през VI век това е било процъфтяващо и укрепено селище. Стените са градени от огромни камъни, споени с хоросан. Установено е, че крепостта е вдигната в края на IV началото на V век. Но през VI век е опожарена от варварските нашествия. Трудът на археолозите, разкрили уникалността на "Перистера", бе възнаграден през 2012 година, когато "Перистера" бе обявена за паметник на културата с национално значение. А това помогна на община Пещера да спечели проекта за реставрация, консервация и социална адаптация на крепостта. По него е извършена частична реставрация на крепостните стени, пълно възстановяване на южната кула, която е устроена като музей. Има експонирани артефакти в двора, където заедно с четири беседки за туристите е монтирана и допълнителна пътека за хора в неравностойно положение.

Правим маршрут за Крепостта на гълъба

Славка Бозукова,
главен редактор на "Стандарт"

Легенда разказва, че хората от Пещера искали да построят крепост в прослава на Бога. Не знаели къде, затова пуснали гълъби - да им покажат мястото. Птиците кацнали на хълма Св. Петка и там веднага започнал градежът на твърдината. Кръстили я на гълъба - Перистера.

Застанали пред блясъка на реставрираната крепост, за пореден път се убеждаваме, че това място наистина е докоснато от Господ.

Благодарение на археологическите разкопки, на усилията на кметския екип и всички хора, работили по европейския проект, крепостта "Перистера" наистина се превърна в едно от Чудесата на България.

Какви са целите на кампанията ни за 2014 г. Първата е популяризиране на културно-историческите атракции. "Перистера" е образец в това отношение. Не случайно в момента крепостта е на първо място в гласуването на "Чудесата на България" за 2014 г. Искрено вярвам, че ще остане в челната класация и на финала.

Втората ни задача е разработването на регионални маршрути за културно-исторически туризъм. Заедно с кмета Георги Козарев си обещахме още следващите месеци да направим дискусия в Пещера, за да начертаем маршрута, който да съчетава исторически, СПА, винен, селски и друг вид туризъм и в основата му да е "Перистера". Третата ни цел е да популяризираме дейността на археолозите и на българските учени. В следващите месеци "Стандарт" ще разкаже за всички тайни на крепостта, разкрити от екипа на доц. Бони Петрунова.

Ще развиваме културен туризъм

Георги Козарев,
кмет на Пещера

Денят, в който откриваме крепостта "Перистера" е изключителен за нашия град. Откриваме един от най-добрите обекти, които сме построили през последните години. Този изключителен проект ще допринесе много за развитието на Пещера. Тръгваме вече по линията на културния туризъм. Имаме всички дадености в нашия регион и започваме да го развиваме така, че туризмът да стане част от нашата икономика, важен отрасъл в нея. С помощта на поредния успешен проект Пещера ще става все по-популярна в България, в Европа и по-далече - зад океана.

Браво, страхотна реставрация

Десислава Терзиева,
министър на регионалното развитие

За мен е голяма радост да открия заедно с кмета на Пещера този исторически обект - толкова важен и значим за цяла България. Той разбира се е ключов и за туризма на България. Политика на нашето правителство е развитието на туризма и ние ще продължим през следващия програмен период в ОП "Региони в растеж" да влагаме инвестиции в изграждането на такива обекти. Браво, господин кмете! Направили сте страхотна реставрация с помощта на всички археолози, архитекти и специалисти. Честит празник и със сигурност ще ви върви по вода.

ОТКРИВАТЕЛЯТ

Щастлива съм

Доц. д-р Бони Петрунова

Щастлива съм! Щастлива съм, защото най-хубаво е, когато видиш едно дело да бъде завършено по толкова добър начин. Имам над 60 обекта зад гърба си и много ми е мъчно, когато нещата остават в руини въпреки и проучени, когато не се направи нещо за тях.
Ето тук, в "Перистера", виждаме нещо укрепено, нещо завършено и, докато траеше церемонията по откриването на крепостта, си мислех колко хубаво се получава, когато наука, политика и бизнес се хванат ръка за ръка. Ето го резултата - нещата стават. Разбира се, че имаше проблеми, беше тежко, валя ни почти през целите разкопки - седем години е това. Но когато има обща цел, нещата се постигат и сега се надявам целият град да спечели от това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай