Очакват отварянето на Маказа идната седмица

Очакват отварянето на Маказа идната седмица | StandartNews.com

Кърджали. Има вероятност проходът Маказа да бъде отворен за движение още през следващата седмица. До понеделник се изчаква отговорът на гръцката страна по направеното от българското правителство предложение по пътя през ГКПП-то да преминават превозни средства с тегло до 5 тона и по този начин освен туристи към Гърция и обратно да пътуват и представители на бизнеса. Новината съобщи в Кърджали депутатът от „Коалиция за България" инж. Димчо Михалевски. Той декларира пълна готовност от страна на българските власти за отварянето на граничния пункт.

На този етап позицията на българската страна е категорична - незабавно отваряне на пункта за леки коли, автобуси и лекотоварни автомобили до 5 тона. Според Михалевски има баланс в интересите на двете съседни държави с отварянето на прохода. Интересът на гърците е свързан с потока туристи от България. У нас това е предпоставка търговията в Кърджалийско да живне.

От пресслужбата на областна администрация в Кърджали пуснаха съобщение до медиите с информацията, че следващата седмица се очаква Гърция да отговори на предложението на България по пътя през ГКПП Маказа да преминават превозни средства с тегло до 5 тона.

Предложението е било направено на 14 август. „Предполагам, че отговорът ще се забави няколко дни и преговорният процес ще продължи, поради традиционните почивни дни в Гърция", коментира областният управител на Кърджали Бисер Николов. В съобщението се казва, че той поддържа постоянно връзка с нашия преговарящ екип и с представители на гръцката област Източна Македония и Тракия.

Припомняме, че Министерски съвет взе решение за отваряне на ГКПП Маказа, но граничният пункт все още не е отворен за движение. Изявлението на губернатора е в отговор на многобройните запитвания на български граждани от цялата страна за възможността да пътуват през прохода Маказа. Николов призова гражданите да не се опитват да пътуват през Маказа докато няма официално потвърждение за отварянето му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай