Вторник,

Обявиха кой е най-екологичният строителен материал. Пуканките

От: Стандарт -
845
Обявиха кой е най-екологичният строителен материал. Пуканките
A
A
A

Учени от университета в Гьотинген са разработили метод за превръщане на пуканките в екологична строителна изолация. Екипът твърди, че тези материали могат да намалят вредния екологичен отпечатък на сградите и да намалят разходите за отопление, предава БГНЕС.

Добрата изолация на сградата намалява необходимостта от осигуряване на топлина чрез петрол и газ, което води до по-малко емисии на въглероден диоксид. Изследователите отбелязват, че на строителния пазар преобладават традиционни строителни материали като пластмаси и минерални влакна. Те заемат дял от около 90% на пазара на изолационни продукти към момента. Освен това производителите използват пластмаси, произхождащи от петрол, и за направата на външни изолации.

Изследователите от Гьотинген казват, че вече са налице устойчиви и естествени варианти за изолация на сгради. Когато става въпрос за това какво прави изолацията екологична, екипът казва, че тези материали трябва да включват възобновяеми суровини, да имат добра топлоизолация, да са устойчиви на огън и да са лесни за рециклиране, когато сградата евентуално се разруши.

В своите експерименти екипът от Факултета по горски науки и горска екология в Гьотинген успешно разработва нов процес за производство на устойчива и ефективна изолационна плоча на основата на пуканки. Изследователите са успели да създадат процес, при който се произвеждат плочи, съставени от "гранулирани" пуканки.

Тестовете показват, че плочите имат отлични "топлоизолационни свойства" и (за разлика от пуканките, които са предназначени за ядене) предпазват много добре от пожар. Авторите на изследването смятат, че най-голямото предимство на изолацията от пуканки е, че тя е материал на растителна основа. Това ги прави екологично чиста и устойчива алтернатива на петролните продукти и други индустриални пластмаси.

"Този нов процес позволява рентабилно производство на изолационни плоскости в промишлен мащаб", обяснява ръководителят на изследователската група, професор Алиреза Харазипур.

Освен това екипът установява, че техните пуканки са и водоотблъскващи, което вероятно ще разшири полезността и срока им на годност като строителен материал.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички