Обикаляме с влакче Долината на царете

Откриха подземен зид покрай Шушманец, отварят уникалната могила през декември

Обикаляме с влакче Долината на царете      | StandartNews.com

Казанлък. Туристи ще обикалят съвсем скоро Долината на тракийските царе със специално влакче. Идеята е нашенци и чужденци да разглеждат петте гробници "Голяма косматка", "Оструша", "Шушманец", "Хелвеция" и "Грифоните" с атрактивния трен.

Планът за превръщането на долината в магнит за туристи напредва с пълна пара, съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя допълни, че скоро надгробната могила "Шушманец" ще посрещне посетители обновена. Проектът за реставрацията й и района около нея глътна малко над 1,1 млн. лв., но вече е на финала. Парите бяха отпуснати по оперативната европрограма "Регионално развитие" и Министерството на културата. Специалистите от консорциума "Шушманец - Шипка" неочаквано попаднали на подземен зид и това е забавило строително-реставрационните работи.

Античната стена е трябвало да бъде демонтирана, проучена и отново експонирана на място. По план проектът "Шушманец" трябваше да е завършен до 16 януари, но от консорциума са амбицирани да са готови до началото на декември, каза Галина Стоянова. Стабилизирането на зидовете в дромоса, както и химическата обработка за отстраняване на микроорганизмите са приключили. Оформена е и ефектната пешеходна алея, която ще свързва "Шушманец" със съседните гробници "Хелвеция" и "Грифоните", както и с цялата алейна мрежа в Долината на тракийските царе.

Надгробната могила "Шушманец" е открита през 1996 г. от покойния д-р Георги Китов. Тракийският храм, изграден от големи, отлично обработени каменни блокове, е единственият у нас с колони в преддверието и в камерата. Стените на самата камера пък са от три пласта в съответствие с разбирането на древните траки за света - подземен, реален и небесен.

Кметицата на Казанлък припомни, че общината вече е получила в сметките си 350 хил. лв. от финансовото министерство за изработването на общ устройствен план на Долината на тракийските царе. С парите ще бъдат изготвени проектите за консервация, реставрация и социализация на другите три могили - "Оструша", "Хелвеция" и "Грифоните". Това е едно от условията уникалният комплекс на тракийската цивилизация да кандидатства за ЮНЕСКО. В момента в листата на световната организация е единствено прочутата тракийска гробница в казанлъшкия парк "Тюлбето".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай