Няма планове за настаняване на бежанци в Казанлък

Няма планове за настаняване на бежанци в Казанлък | StandartNews.com

София. Няма идея и планове да бъдат настанявани бежанци в Казанлък, потвърди пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. 

„След анализа на това какво трябва да се случи като реформа в академията, ще бъде взето това решение", обясни министъра във връзка със затваряне на полицейската школа в Казанлък.

„На наша територия трябва да осигурим нормални условия и сигурност. Преминаваме към затворен тип места за настаняване. Работна група разработва нормативните промени, за да се случи това в най-бърз срок", заяви Йовчев.

По повод коментар, че КСНС не е игра, Йовчев заяви, че " в даден момент трябва да се реагира по-остро, за да се стреснат много хора, които имат отговорности в този процес". "Не мислете, че е някаква емоция. Надявам се да се осъзнае сериозността на този проблем и че единствено може да бъде решен с отговорно поведение и усилия на всички институции".

Вътрешният министър заяви, че няма лоши отношения с президента Росен Плевнелиев след напускането му на президентската институция. „Виждали сме се няколко пъти след това. Много нормално говорим. Личните ни отношения са много добри", допълни той.

Имаме потвърждение от гръцка страна, че ще активизират работата по изграждане на тристранния център с Турция на Капитан Андреево, който ще подпомогне много комуникацията и взаимодействието, когато групи наближават границата. Ще усилим патрулите там, обясни Йовчев.

„Втората посока, по която работим активно, е да съумеем бежанците, които са наша територия, да бъдат експулсирани или преместени другаде. Ще поставим въпроса, имаме подкрепата и на Гърция, за това да се ускори процеса за подписване на спогодба за реадмисия с Турция. Съвпадат позициите ни за това, че трябва да се окаже политически натиск върху страните, от които идват тези бежанци, за да ги прибират обратно. Активизираме контактите с посолствата на наша територия", заяви Йовчев.

„Работим активно за двустранни разговори със страни, които са готови да приемат част от бежанците", каза още министърът

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай