Няма да повярвате срещу какво недоволстват в Гърция

Движението бързо се разпространи и на други гръцки острови

Няма да повярвате срещу какво недоволстват в Гърция | StandartNews.com

Гражданско движение, наречено "свободни хавлии", предизвика проверки по гръцките плажове. Жители на гръцките острови протестират срещу прекаленото разрастване на зоните с платени чадъри и шезлонги, съобщава БНТ.

Протестите започнаха от остров Парос. Над две хиляди подписа събраха местните жители срещу неправомерното завземане на крайбрежието от бизнесмени. Движението "свободни хавлии" негодува, че много малка част от най-добрите плажове е свободна за хората, които не искат да плащат, за да се насладят на слънчевите лъчи и морето. Движението бързо се разпространи и на други гръцки острови, включително Родос и Корфу.

"Както виждате, ситуацията е сложна. Не сме срещу бизнеса, но искаме малко уважение. Освен това няма проверки на властите, които да ги спрат", казва жителка на о. Корфу, член на движението "свободни хавлии".

Според движението "свободни хавлии" много бизнесмени своеволно и без разрешително превземат плажовете, като някои места са изцяло окупирани от платени шезлонги, чадъри и други съоръжения. Свободният достъп до крайбрежието е записан в гръцката конституция като основна социална свобода.

- "Не искаме просто повече свободно пространство, плажовете трябва да бъдат напълно безплатни."

Петицията до общината, прокуратурата и пристанищните власти на остров Парос с 2200 подписа е с искане да се прилага закона. Членове на движението разкриват, че на острова цените на шезлонгите варират от 120 до 40 евро за по-задните редове и не се спазва законово установената дистанция от 5 метра.При последвалите проверки, само за два дни, са установени десетки нарушения, затворени са обекти и са премахнати незаконни чадъри. Министърът на икономиката и финансите Костис Хадзидакис обеща, че няма да се правят отстъпки за никого. Проверките за евентуално незаконно заемане на част от морския бряг ще продължат през цялото лято. А броят на инспекторите, които ще следят дали бизнесмените спазват условията на своите договори, ще бъде увеличен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай