НС чества Деня на Конституцията с отворени врати

НС чества Деня на Конституцията с отворени врати | StandartNews.com

Днес парламентът отваря врати за гости. Студенти и ученици първи прекрачиха прага на сградата на властта, а председателят на Народното събрание Цецка Цачева ги срещна с "добре дошли". Тя честити на гостите и Деня на Конституцията. 

12-годишният Илия от Карлово обясни, че е дошъл с майка си в София в Деня на отворени врати, за да разгледа законодателната институция и да се запознае с нейната работа.

Цачева разказа на гостите интересни факти за четирите български конституции  - от 1879, 1947, 1971 и 1991 г., чиито оригинали днес са в парламента. Посетителите могат да ги разгледат до края на деня.

Парламентарният шеф отбеляза, че в рамките на днешния ден в НС могат да бъдат видяни и лични вещи на Екзарх Антим І, който - освен първи български екзарх, е бил и председател на Учредителното събрание, приело Търновската конституция.

Председателят на НС показа на първите посетители изложбата с оригиналите на четирите български Конституции, както и двете изменения на Търновската конституция. "Сред експонатите е и председателският звънец от Учредителното събрание във Велико Търново", посочи Цецка Цачева. 

Днешната инициатива се провежда по повод Деня на Конституцията – 16 април и 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I.
Изложбата е организирана в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви", Националния църковен историко-археологически музей, Регионалния исторически музей – Велико Търново и Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай