Новият туристически рай. Осмото чудо на света

Проектът вече се реализира

Новият туристически рай. Осмото чудо на света | StandartNews.com

Саудитска Арабия е наясно с едно: един прекрасен ден петролът просто ще свърши. Затова хора с визия искат да превърнат кралството в мега туристически обект. Не случайно именно тук в момента се строят едни от най-впечатляващите проекти, сред които изпъква The Line, “скромна” инвестиция от $500 млрд., съобщава ДарикНюз.

Проектът The Red Sea обещава да се превърне в едно от седемте туристически чудеса на света, когато бъде окончателно завършен през 2030 г.

Първите три мини курорта от проекта бяха пуснати в експлоатация миналата година, но общата картинка на The Red Sea е наистина впечатляваща.

Той ще се разпростре върху 28 000 кв. км площ по западното крайбрежие на Саудитска Арабия, което е само с около 2000 кв. км по-малко от територията на Белгия. The Red Sea се простира върху архипелаг от 90 недокоснати острова, като щастливците да почиват тук ще могат да се наслаждават на девствени плажове, спящи вулкани, пустинни дюни и планински каньони. Ключовата дума тук е „девствени”, защото изпълнителят на този проект обещава, че само 1% от територията ще бъде засегната от човешката намеса.

The Red Sea е дом на четвъртия по големина бариерен риф в света. Девет от островите ще бъдат превърнати в специални консервационни зони.

Това е необходимо, защото Саудитска Арабия изчислява, че годишно този рай ще бъде посещаван от 1 милион туристи. Електрическото захранване на сградите върху 22-та острова, които ще бъдат засегнати от строежи, ще идва изцяло от възобновяеми източници.

Когато цялата строителна дейност завърши през 2030 г., туристическият рай ще предлага 8000 стаи в 50 хотела, както и 1000 частни имота. За удобство на всички ще бъде построено и летище. Основният терминал трябва да е готов през 2025 г. Ще е разположен на остров Шура (Shura), който ще има ролята на разпределителен хъб, макар че до следващата година на него трябва да бъдат построени 11 хотела, които ще са по-ниска категория.

St. Regis Red Sea Resort на островите Умахат (Ummahat) ще предлага разнообразни водни спортове. На Умахат ще бъде построен и Nujuma, под шапката на Ritz-Carlton, където гмуркането ще е основната атракция за гостите.

Комплексите Desert Rock и Southern ще предлагат на желаещите разходка по пясъчни дюни. Островът Sheybarah, на 45 минути с лодка от континента, ще е за хипер богатите. Тук те ще се настаняват в обли… жилища над водата, за които архитектурната компания Killa Design казва, че са вдъхновени от въздушните мехури, издишани от водолазите.

  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Рук
преди 1 месец

В лайнария кога

Откажи