Нов епископ ръкоположиха в Сливен

Нов епископ ръкоположиха в Сливен | StandartNews.com

Сливен. Шестима митрополити ръкоположиха нов епископ на БПЦ. От 1 октомври по обяд досегашният архимандрит Йеротей, който бе игумен на манастира "Свети Георги" в Поморие, е вече епископ Агатополски. Ритуалът се проведе в църквата "Света Богородица" навръх празника Покров на Света Богородица с участието на митрополитите Великотърновски Грегорий, Старозагорски Галактион, Доростолски Амвросий, Пловдивски Николай, Неврокопски Серафим и Сливенски Йоаникий. В църквата имаше много епископи, архимандрити, игуменът на Зографския манастир, свещеници от манастири в цялата страна и всички сливенски църкви.

Новият епископ Йеротей Агатополски става викарен епископ на сливенския митрополит Йоаникий, по чието предложение в средата на септември тази година Светият синод реши архимандрит Йеротей да бъде ръкоположен. Новият български епископ е роден във Велико Търново през 1977 година, завършил е Софийската духовна семинария и е магистър по теология от Шуменския университет, където в момента е докторант по църковна история. Той е член на Сливенския епархийски съвет и на Църковския събор.

От церемонията отсъстваше другият викарен епископ на сливенския митрополит Игнатий Провадски, който в края на миналата година поиска оставката на българския патриарх Неофит. "Стандарт" научи, че епископ Игнатий си е взел дълъг отпуск и в момента е зад граница. Според вестник "Сливен днес и утре" той се подвизава в Кипър. Неофициално сливенски духовници потвърдиха информацията, но казаха, че Игнатий остава български епископ и статутът му в църквата не е променен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай