Николай по-страшен от Калиник за варненци

Николай по-страшен от Калиник за варненци | StandartNews.com

Дни след погребението на Варненския митрополит Кирил страстите в морския град не стихват. Свещениците въстанаха срещу определения от Св. синод наместник Калиник Врачански. Сега обаче са на нокти да не би вместо него за назидание в града да бъде изпратен Николай Пловдивски. Двамата с Кирил бяха в меко казано хладни отношения. Свещениците се надяват за наместник да бъде изпратен или Амвросий Силистренски или Гавриил Ловчански. Според синодални източници Николай едва ли би приел да подготвя изборите за наследник на митрополитския престол във Варна. Самият владика не бе открит за коментар.

Топката в момента е в патриарх Неофит, който трябва да прецени дали да насрочи ново извънредно заседание на Св. синод, на което да бъде избран нов наместник.

Калиник категорично не иска да е и.д. митрополит на Варна, твърдят от обкръжението му. Духовници от морската столица пък възмутено разказват, че 82-годишният врачански владика искал още в деня на погребението да влезе в покоите на дядо Кирил, питал за кола и шофьор. Покрай бурните страсти в неделя във Варна се провали изборът на нов епархийски съвет. Промените бяха отложени до идването на легитимен наместник. В понеделник очакваме отговора на писмото, изпратено до Св. синод, каза официалният говорител на епархията отец Дончо Александров. Приживе дядо Кирил настоявал

епархийският съвет да запази състава си

след изтичане на мандата и новия избор. Досегашните членове са отец Цветан Флоров, отец Иван Илчев и двама от гражданската квота - бизнесмените Юлиян Гендов и Данаил Добрев. Именно те му дадоха да ползва станалия печално известен линкълн.

В неделя във всички епархии имаше избори за епархийски съветници, чийто 4-годишен мандат изтича, както и за членове на Църковния събор. Епархийските съвети помагат на митрополита в управлението. Сред най-важните им дейности е съставянето на епархийския бюджет, контролът над имотите и фондовете и събирането на постъпленията от църквите и манастирите в епархията за общоцърковни нужди и др. Председател на съвета е самият митрополит или определено от него лице. Членове са двама клирици, двама миряни и един монах. Делегатите на Църковния

събор също имат мандат от 4 г.

Всяка епархия определя трима клирици и трима миряни.

Пред ТВ7 в неделя скандалният отец Амбарев, който бе близък приятел на покойния митрополит Кирил, смята, че владиката не се е удавил. По думите му дядо Кирил е бил известен, че ще бъде ликвидиран. Владиката е споделил опасенията си с известен "политик и общественик", когото отецът призова да потвърди казаното от него.

Линкълнът чака новия владика

Прочулият се в цяла България линкълн на покойния митрополит Кирил е прибран в гаража. Лимузината не е скрита, до 40-ия ден от кончината на Негово Високопреосвещенство не ми се говори за материални неща, лаконичен бе пред "Стандарт" бизнесменът Юлиян Гендов. "Най-малко ми се говори за колата, с която, без да искаме, създадохме такива главоболия на владиката", каза още предприемачът, който заедно с Данаил Добрев даде линкълна на дядо Кирил. Двамата бизнесмени са членове на епархийския съвет на Варна от гражданската квота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай