Незаменимият вкус на Великден

Козунакът едно от най-желаните и обичани печива за Възкресението Христово

Незаменимият вкус на Великден | StandartNews.com

Когато наближава Великден, няма как да не започнем с търсенето на най-вкусните предложения за неговото отбелязване.

Едно от най-желаните и обичани печива покрай Възкресението Христово е козунакът.

Златистата коричка и деликатният аромат могат да изпълнят сетивата ни до краен предел.

Да не забравяме че, Великден без вкуса на бавно печеното крехко агнешко месо  не би бил истински, защото традицията на този празник повелява да сготвим и сложим на семейната трапеза именно от този вид месо.

 

Домашен козунак на конци

Продукти: 1 кг брашно, 6 бр. яйца, 200 г масло или 1:1 масло и олио, 200 г захар, 1 кубче мая, 250 мл прясно мляко, настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция, 1 с.л. ром, бадеми за украса, 1/3 ч.ч. стафиди, щипка сол, 1 бр. белтък

Приготвяне: Брашното се пресява. Отделно се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.

В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.

Следва втора част - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят козунаците. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.

 

Сочно печено агнешко бутче

Продукти: 1 бр. агнешко бутче (2,5 кг) или плешка (2 кг), 1 глава чесън, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. горчица, 1 ч.л. кафява захар, 1 ч.ч. бяло вино, 5-6 стръка прясна мащерка, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимьон, 50 гр. масло

Приготвяне: Измийте добре и подсушете месото с кърпа.

Направете малки прорези (около 20 прореза) по цялата повърхност на агнешкото месо с нож. Във всеки прорез пъхнете по половин скилидка чесън.

Смесете солта, черния пипер и червения пипер и ги втрийте в месото.

Загрейте в малка касерола олиото и добавете кафявата захар. Разбъркайте и добавете доматеното пюре и горчицата. Оставете 1 минута като разбърквате. Със сместа намажете агнешкото бутче от всички страни.

Загрейте фурната до 240 рС на първото ниво на фурната.

Сложете на дъното на дълбока тава метална решетка за печене. Сипете в тавата 1 ч.ч. гореща вода, виното и 5 с.л. слънчогледово олио. Сложете и листата от мащерка в тавата. Покрийте тавата с фолио. Печете около 30 минути, след което намалете фурната на 180 рС и печете още 3 часа. Махнете фолиото и печете още 20 минути до апетитна коричка.

Извадете от фурната и прехвърлете в сервизна чиния. Покрийте хлабаво с фолио и оставете на страна да почива в продължение на 20 - 30 минути.

 

Пълнени яйца

Продукти: яйца - 6 бр., майонеза - 5 - 6 с.л., червен пипер - 2 щипки, чесън - 2 скилидки (не много големи), магданоз - 2 стръка, зелена салата - листа за украса при поднасяне

Приготвяне: Яйцата се варят 13-14 минути до твърдо състояние. Охлаждат се и се обелват.

Всяко обелено яйце се срязва надлъжно през средата, жълтъците се изваждат в купа и се намачкват с вилица.

Добавят се майонезата, счуканите или фино смляните скилидки чесън, шарената сол и червеният пипер.

Всичко се разбърква до хомогенност и по желание се доовкусява със сол и пипер.

С получената жълтъчена смес се напълват дупчиците на половинките яйца, като това може да стане със малка лъжичка или шприц.

Готовите пълнени яйца се поднася със свежи салатени листа.

Отгоре поръсете върху пълнените яйца с жълтък и майонеза прясно накълцан магданоз.

 

Курбан-чорба

Продукти: агнешко месо, агнешки дреболии - 250 грама, лук - 1 - 2 глави кромид, люти чушки - 3 - 4 броя, масло - 70 г краве, яйца - 1 брой, магданоз - 1 връзка, сол, джоджен - на вкус, брашно, олио

Приготвяне: Нарежете агнешкото на парченца, измийте и подсушете агнешките дреболии, след което накълцайте и тях.

В тенджера залейте месото и дреболиите с гореща вода и ги сложете да се варят. Периодично отстранявайте образувалата се пяна.

Накълцайте лука и лютите чушки на ситно и ги прибавете към супата.

В тиган сложете маслото и малко олио и запържете брашното до леко златисто. Прибавете малко от бульона, размийте го, след което прибавете към чорбата.

Долейте ако е нужно още гореща вода и оставете да се вари няколко минути.

Застройте курбан-чорбата с разбитото яйце, което трябва да се пресече. Свалете от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай