Четвъртък,

Невероятно! Откриха писмо в бутилка от "Титаник"

От: СТАНДАРТ -
Невероятно! Откриха писмо в бутилка от "Титаник"
A
A
A

Невероятно, но факт. Потъналият през 1912 г. „Титаник” отново проговори. На един от местните плажове в канадската провинция Ню Брансуик е намерено съобщение в бутилка, хвърлена в Океана от злополучния легендарен пътнически лайнер.

ВИЖ ОЩЕ: Писмо! Титаник получил знак от Бога, но продължил…

Както бутилката, така и нейното съдържание са перфектно запазени. На едва пожълтелия лист хартия има необичайно послание. Писмото в бутилка е намерено от семейство Диеп, съобщава вестник "Demontreal", цитиран от "Блиц".

Находката е проучена в Лабораторията по археология и наследство на университета Римуски в град Квебек.

В писмото се казва, че съобщението е хвърлено в средата на Атлантическия океан. Корабът трябвало да пристигне в Ню Йорк след няколко дни.

В посланието също така пише, че ако някой намери тази бутилка, нека да я предаде на семейство Лефевр, които живеят в Левен. На писмото е поставена датата 13 април 1912 г. и е подписано от Матилда Лефевр. Два дни след тази дата се случва ужасяващата трагедия, когато Титаник се сблъсква с айсберг и потъва.

По време на инцидента авторката на писмото е била на 13 години. За жената е известно, че е родена във Франция в град Левен.

Семейство Лефевр отплава за САЩ, за да се събере с бащата там. Заедно с момичето на борда на „Титаник“ са били също така нейният брат и още две сестри. Всички те са били пътници от трета класа. По време на корабокрушението никой от тях не е останал жив.

Учените са установили, че хартията и мастилото наистина са на повече от 100 години. Експертът Манон Савард е сигурен, че писмото е истинско.

Друг експерт, Никола Бодри, не е сигурен в автентичността на писмото, тъй като начинът на писане се различава от този от онези години.

Експертите също се съмняват в това, че бутилката е можела да доплава от Атлантическия океан до бреговете на Канада, вероятността за подобно нещо е 1 на 100 хиляди.

След като изследвали писмото, учените го върнали на семейство Диеп. Все още не е известно дали ще го пуснат на търг или ще го запазят за спомен.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички