Не джинджифил, а карамфил убива К-19

Учени доказаха, че пектина в него блокира ензима, който размножава заразата

Не джинджифил, а карамфил убива К-19 | StandartNews.com

 

  • Пийте антибактериални билки заедно с витамините за по-добър имунитет
  • Учени доказаха, че пектина в него блокира ензима, който размножава заразата

Смъртоносната четвърта вълна на коронавирусът отново постави на дневе ред въпроса с повишаването на имунната система на българите. И докато много от хората възобновиха приема на витамините, цинка и селена, то все още голяма част подценяват положителното въздействие на антибактериалните билки. Макар повечето от тях да не действат директно върху вируса, подобряват съществено физическата формат като чистят опасната чревна флора.

Такива са куркумата, харитакито, карамфилът, артемизининът, моминската вратига. Трябва да се внимава с тях и приемът не бъде по-дълъг от 10 дни профилактичен курс, защото след това често започват да дразнят чревната лигавица. Други обаче могат да се приемат постоянно в умерени количества, това са амла, бъз и джинджифил. Много подходяща за това време е и гъбата чага, която се препоръчва да се приема като концентрат - по този начин алфа- и бета-глюканите се увеличават многократно и значително повишават имунната система.

Една от билките обаче се оказа, че не само повишава имунната система, но директно спира коронавируса. Китайски учени откриха, че съцветията на карамфиловото дърво съдържат вещества, които могат да блокират активността на протеина Mpro - един от трите ключови ензима, необходими за размножаването на новия вид коронавирус.

Резултатите са публикувани в bioRxiv. "Открихме, че съцветията на тези сортове карамфилово дърво, които се използват в китайската традиционна медицина, имат неизвестни досега видове пектини, които потискат размножаването на SARS-CoV-2, пишат учените. В техните разработки се доказва, че за разлика от други захари, точно тези вещества в цветовете директно инхибират ензима Mpro, а не само предотвратяват навлизането на вируса в клетките. Според учените ензимът Mpro е почти непроменен в хода на еволюцията на коронавируса, което прави пектините от карамфил особено привлекателни като средство за борба с COVID-19.

Откритието, ръководено от Дин Кан, професор в Шанхайския институт по фармакология, е направено в рамките на "преброяване" на захарните вещества, съдържащи се в карамфила, които потенциално имат бактерицидни и антивирусни свойства. Изследователите проучват как екстрактът от растението действа върху заразени клетки и как отделните захарни молекули действат върху новия вид коронавирус. Те откриват, че тези полизахариди могат да забавят образуването на нови вирусни частици в заразените клетки с 99,9%.

Изследователи от Ухан вече доказаха, че някои лекарства, предназначени за борба с хепатит С и ебола, могат да забавят размножаването на SARS-CoV-2. Някои от тях вече се използват в медицинската практика за лечение на COVID-19, но изследователите продължават да търсят други средства, способни да забавят размножаването на вируса. Доказано е, че някои вещества, съдържащи се в екстракти от черен чай, змийска отрова и пелин, също могат да потиснат разпространението на SARS-CoV-2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай