Найденов: Не съм политически обвързан

И.д. овинител №1 зове да не винят прокуратурата за случая Марковска

Найденов: Не съм политически обвързан | StandartNews.com

София. Преизбраният за шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов отново заяви, че няма никакво намерение да се кандидатира за главен прокурор. Пред бТВ той категорично заяви, че тази страница е напълно затворена за него.

Нещо повече Найденов определи като "несериозна" възможността да бъде номиниран за мястото на главен прокурор, каквато временна длъжност заема в момента.

Нямам по-специални отношения с управляващите, каза той и подчерта, че постът му категорично не е политически обвързан. Все пак аз съм избран за кратък период, заяви Найденов и напомни, че
единствената до момента кандидатура е на председателя на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.

Според Найденов, ако в случая става въпрос политически обоснован избор, скандалът би надминал този около Венета Марковска и изборът й за конституционен съдия от квотата на парламента.

По въпроса за съдия Венета Марковска, която бе избрана от парламента за член на Конституционния съд, той заяви, че според него тя трябва да си вземе платен отпуск. Найденов помоли да не се обвинява прокуратурата за този случай. Подобно на писмото до президента, което бе изпратено от прокуратурата в последния момент, такова е било предоставено още при номинациите и в парламента. Не би трябвало обаче да се надценява ролята му, каза Найденов.


Найденов коментира и това, че мандатът на главния обвинител е твърде дълъг и не може седем години цялото общество да бъде заложник на моментното състояние на един човек. Макар че отхвърли категорично варианта той да се бори за поста, Найденов заяви, че ако има възможност, би съкратил драстично състава на прокуратурата, тъй като в момента се получавала една неравномерна натовареност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай