Наши и румънски ТЕЦ тровят Балканите

Наши и румънски ТЕЦ тровят Балканите | StandartNews.com

Петте страни, чиито ТЕЦ-ове на въглища са причинили най-много смъртни случаи извън собствените им граници, са Полша (4690 преждевременни смъртни случая в чужбина), Германия (2490), Румъния (1660), България (1390) и Великобритания (1350). Данните, цитирани от "Франс прес", са от доклад на четири неправителствени организации, които настояват за възможно най-бързо затваряне на тези централи. Анализът обхваща 257 от общо 280 топлоцентрали. Близо 23 хил. смъртни случая годишно в ЕС се дължат на замърсяването от въглищните ТЕЦ, а България и Румъния са сред най-големите замърсители с газове от ТЕЦ. Въглищата са били причина за 18% от парниковите газове в ЕС през 2014 г. Емисиите от ТЕЦ на въглища са довели до преждевременната смърт на 22 900 души през 2013 г. плюс още хиляди случаи на сърдечно-съдови и онкологични заболявания и бронхити.

30 ТЕЦ-а са в основата на над половината от преждевременно настъпилите смъртни случаи в ЕС в резултат на употребата на въглища, посочват в доклада 4-те неправителствени организации.

Здравните разходи заради заболявания, свързани с употребата на въглища, са били между 32,4 млрд. и 62,3 млрд. евро през 2013 г., пише още в доклада. Фините прахови частици са най-токсичната съставка от въглищното замърсяване и причиняват смъртта на около 19 хил. души - 83% от общия брой. Тези частици с диаметър под 2,5 микрона проникват дълбоко в белите дробове и кръвта. Това опровергава мита, че въглищата са евтин източник на енергия. ТЕЦ-овете излъчват в атмосферата и живака, който уврежда нервната система на хиляди човешки ембриона в Европа всяка година, се посочва в документа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай