Наши горят със сръбски агнета

Наши горят със сръбски агнета | StandartNews.com

Блазни ги цената от 6 лв. за кг, двойни глоби, ако ги хванат

Сръбски агнета по 6 лева килото станаха хит у нас покрай празниците. Десетки българи пътуват всеки ден до комшийския Димитровград, за да купуват мръвката. Внасянето й у нас обаче е незаконно, тъй като западната ни съседка не е член на ЕС. Затова търговците разфасоват месото на малки парчета, които купувачите крият между багажа. Ако ги хванат обаче, не само им конфискуват стоката, но и ги глобяват.

"Месото пътува от Сърбия за България незаконно от няколко месеца. Хората режат мръвките на малки парчета, слагат ги между другите стоки и така ги крият от митничари и граничари", обясниха съседите ни от Димитровград. Според тях българи масово купували агнешко и свинско от тях, защото излиза много по-евтино. "За 15 кг агне ние искаме 100 лева. В България хората казват, че струва почти двойно. Ние го обработваме и го продаваме готово за печене", обясниха още търговци от Димитровград. Те хвалят и свинското. "Прасенца като нашите никъде не се намират. Гледат ги възрастни жени, обработват ги за няколко минути и месото наистина е страхотно", казват търговците.

Те обаче не крият, че не малко българи са били залавяни на границата с месо в багажа, което веднага се конфискува. "Преди дни ваш съгражданин купи агне. Реши, че няма да го реже на парчета, а ще го носи за София цяло. На границата го откриха, прибраха го и глобиха човека. А освен акта той плати и 400 лв., за да запалят пещта и да изгорят месото. И така се прибра хем без агне, хем с глоба. Хората купуват на тяхна отговорност. Ние ги предупреждаваме, че нямат право да изнасят месо и дори им предлагаме на място в града да им изпечем агнето и да го хапнат в нашите ресторанти", обясняват още хората от Димитровград. Те разказват, че освен месо българи търсят и много млечни продукти. "Харесват сиренето и маслото ни, казват, че вкусът му е като едно време в България", споделят още търговците.

Яретата са хит на пазара в Благоевград

Глъчката на животинския пазар в Благоевград е страшна, а още няма 9 часа. Десетки животновъди, търговци и купувачи са окупирали тържището в сряда и алъш-веришът върви с пълна сила. Пазарлъците за цената на гергьовденската мръвка не секват. Четириногите уплашено подават глави от багажниците на автомобилите, от задните седалки на колите, от саморъчно направени двуколки и триколки, от каруци и дори от кошове, специално монтирани на велосипеди.

"Повече се предлагат ярета. Вече продадох едно, имам още 5, но ще ги пласирам. Цената е твърдо 6 лв. за килограм, не смъквам и стотинка надолу", отсича Георги Гиздов-Старшината, който е дошъл чак от Дупница. Той обяснява, че при ярето фирата е по-малко. От 15 кг живо тегло ще останат поне 10 чисто месо. А при агнетата рандеманът е наполовина. "Стомасите на агнетата са много големи и там са по-големи загубите в чистото тегло на месото", обяснява Старшината. Към него се приближава млад мъж и пита: "Как вървят?" "С главата напред!", шегува се дупничанинът.

Богдан Божинов отглежда 3-4 кози в края на града. Дошъл е да пласира своята любимка Бецка и ярето й. "Мъчно ми е, че ще се разделя с Бецка, но фуражът е скъп. Тя дава по 4 литра мляко на ден, искам й 160 лева. Ярето е 20 килограма, струва 120 лв. Продавам ги и отделно", казва благоевградчанинът.

"От 6 лв. за кг надолу не давам стоката. Знаете ли каква мъка е да я отгледаш, да я изхраниш!?", реди той на мургав купувач, който иска да свали на петарка. "Защо ми искаш по 6 лева? Та то е като мачка (б.а. - котка)", сопва се младият мургавелко. Той си е осигурил и агитка от авери, които подхвърлят на бай Богдан да намали цената. Накрая има сделка - двете страни си стискат ръцете за ярето.

Купувачи чака и бай Костадин, който предлага малки прасенца. Надява се, че от многото клиенти някой ще помисли и за свинската мръвка. "Българинът се отчужди от земеделието, от животновъдството, от църквата дори. Искат наготово месо, а не да се грижат за животно, чието месо е екологично чисто. Предпочитат да ядат отровени с химия мръвки от Европа и откъде ли не. А моите прасета малко ядат, а много растат", хвали стоката си възрастният мъж.
По-старите животновъди са твърде внимателни при вземането на парите при продажба. "Пробутват фалшиви банкноти, а и с джебчии е пълно", обяснява един от тях. Чак след щателна проверка на редовността на парите въжето с агнето или ярето минава в ръцете на купувача.

Изядохме 200 т новозеландско

Около 200 тона замразено агнешко месо от Нова Зеландия е продадено по магазините от началото на годината досега. Това показват данни, събрани от Националната асоциация на животновъдите в България в България, съобщи председателят й Бойко Синапов. Трайността на замразеното месо е една година. Но много от търговците, заредили със замразени мръвки, след това ги размразяват и ги продават като пресни, предупредиха експерти от Българската агенция по безопасност на храните. Лесен тест за това дали мръвката наистина е прясна, или е била замразявана, е да се натисне с пръст. Ако месото възстанови предишната си структура, значи е прясно, ако остане вдлъбнатина, то е било замразявано, каза шефът на Агенцията по храните проф. Пламен Моллов.

Представители на търговските вериги пък съобщиха, че са искали да заредят български агнета за празниците, но никой не могъл да им предложи достатъчно големи количества. За това те се оплакаха по време на дискусията "Да! На българската храна". Земеделците пък им отговориха, че не са намерили количества, защото искат да продават прясното агнешко месо на цената, на която купуват замразени петгодишни мръвки от Австралия. И докато текат споровете между производителите и търговците, а щандовете се зареждат основно с вносно агнешко, стадата у нас непрекъснато намаляват. "Лично аз гледам наполовина по-малко овце, от разговорите ми с други колеги с големи стада става ясно, че те също са постъпили като мен", коментира Синапов. Друг сериозен проблем пред производителите е затвореният пазар за Турция. Комшиите спрели да търсят нашите агнета след като миналата година нелоялни търговци изкупували евтини румънски агнета, подправяли им документите, все едно са български и така ги изнасяли за Турция. "Но оттатък границата много добре познават качествата на българското месо и бързо се усетиха. И сега не можем да изнасяме и за там", коментира Синапов. Той и колегите му очакват с нетърпение обнародването на промените в наредбата за директните доставки. Те ще им позволят да продават агнетата директно на краен потребител.

В Смолян правят кооперации

Семейни кооперации за купуване на агне направо от родопските чобани правят в Смолян. Цената на едро е 6 лв. живо тегло. Прекупвачите, които се появиха още далеч преди Великден, предлагаха цени от 4,80 до 5,00 лева и местните производители отказаха да продават. А "кооперативните" агнета хем са изгодни, хем са еко. Търсят се и животни, произведени в стопанството на затворническото общежитие край Смолян. Лишените от свобода, освен че произвеждат мляко и кашкавал, отглеждат и голямо стадо с овце и крави. А тази година за първи път за Възкресение пуснаха и 120 агнета, които бяха разграбени по заявка. За Гергьовден като деликатес се търси много и овчето мляко, което се продава за около 1,40 лв. литъра. Прясно издоено и подквасено от местните чобани, то е истински деликатес. Да се закупи обаче от производител прясно овче мляко за празниците е доста по-трудно заради драстичния спад на броя на овцете и на стадата в региона.

Стопани продават направо от двора

Стопани в Добруджа предпочитат да продават агнета направо от дворовете си, вместо да ги дават на търговци, показа проверка на "Стандарт". Изкупвачите им дават 4-4,20 лв. за кг живо тегло, което според стопаните е далеч под себестойността. Животновъд от добричкото село Росеново заяви, че продава агнетата, които са от 17 до 30 кг, по 6 лв. за живо тегло. Екстрата е, че животинката може да бъде заклана на място и почистена, така че клиентът да си занесе у дома готово агне за печене. "Аз сам си произвеждам фуражите и въпреки това едва успявам да оцелея", казва фермерът. Още преди Великден един от големите производители в областта Д. Бейтула алармира, че в страната се внася евтино румънско агнешко и то подбива цените на родното месо, което е с по-добри вкусови качества от това на съседите.

Гърци напират за родопски сукалчета

В дните преди Гергьовден агнешкото в Кърджали върви по 11-12 лв./кг в магазините. Тези, които предпочитат да си купят живо агне от производителя, плащат между 5-6 лв. за кг. "Търговията се оживи още преди Великден. Съседи от Гърция минават "Маказа" и идват да купуват от нашата стока", обясни Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. "Прясното агнешко, произведено в Родопите, е много търсено. Кланиците в региона отговарят на всички евростандарти", каза шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали д-р Георги Грозев.
Гостите от Гърция предпочитат месо от Родопите, защото е почти два пъти по-евтино и е с много добри вкусови качества. Освен агнешко през последните дни те купуват и телешко месо. "Някои вземат по 10-15 кг", каза търговец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай