Нашенци заливат Кипър със съмнително кисело мляко

Нашенци заливат Кипър със съмнително кисело мляко | StandartNews.com

Никозия. Здравните и ветеринарните служби в Кипър разследват българско кисело мляко от "неоторизиран източник", което се продава на пазара в страната.

"Стандарт" научи, че фирмата-производител е АНМАР, регистрирана в с. Падина, Ардинско. Става въпрос за продукт с марката "Свети Илия" с масленост 3.6%. Киселото мляко се търгува на вътрешния пазар от 27 август и има срок на годност до 12 октомври 2013 г. Според съобщение този продукт няма маркировка на гръцки език.

Здравните власти в Кипър са получили информация от ветеринарните органи за седем малки магазини, продаващи българско кисело мляко, което идва от неоторизиран производител, се казва в разпространеното съобщение, информира newsbg.eu.

Ветеринарните служби вече са иззели и поели на съхранение 458 опаковки от общо 1260 броя, продавани в Кипър. Контролните органи съветват потребителите да не употребяват това кисело мляко, докато случаят не бъде задълбочено проверен. Справка в интернет показва, че млечни продукти с марката "Свети Илия" се произвеждат от фирма "Анмар" ООД. Компанията твърди, че всички предлагани от нея млечни изделия съответстват на европейските изисквания и показатели, въз основа на което фирмата разполага с лиценз за износ на продукти в страни от ЕС.

През миналата седмица са проведени проверки в българските магазини в Кипър за нерегламентиран внос и продажба на българско кисело мляко, потвърдиха български търговци. Предполага се, че кипърска фирма е вносителят на млякото "Свети Илия", което бе спряно от продажба от властите, но още няма официално потвърждение кой е нарушителят на законите в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай