Наблюдаваме „Червейно пълнолуние“ в понеделник

Под това име е известно пълнолунието през месец март

Наблюдаваме „Червейно пълнолуние“ в понеделник | StandartNews.com

Март е един от месеците през годината, в които Луната приковава погледи на астрономи и любители от целия свят. 2020 година няма да направи изключение. В понеделник вечер американско време Луната ще се намира на най-късо разстояние от орбитата на Земята – феномен известен още като „перигей“, което е противоположност на добре познатия на всички ни „апогей“. Това ще я направи по-ярка и голяма, отколкото при обикновено пълнолуние. Любителите отдавна са нарекли това космическо явление „супер Луна“.

Луната ще достигне най-близката си точка в точно 10,48 PT в понеделник, а перигеят ще настъпи в понеделник в 11,31 часа PT, според информацията от НАСА. Супер Луната ще бъде видима от неделя до вторник вечер.

Пълнолунията и Супер Луните получават своите прякори според месеца, в който се проявяват. Така например пълнолунията през октомври носят названието „Хелоуинска луна“, известни са още звучни названия като „Червейна луна“ и „Врана“. Мартенското пълнолуние носи званието „Червейна луна,тъй като през месец март в много части на САЩ земята започва да омеква и земните червеи се пръкват на повърхността.

Следващото пълнолуние ще настъпи на 7-ми април. Последната супер луна беше наблюдава преди месец, през уикенда на 9-ти февруари. Миналия септември изследователите имаха възможността да наблюдават рядка луна, която не беше в супермесец, но стана обект на редица таблоидни заглавия, тъй като се появи на призрачната дата петък 13-ти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай