На Урвич се стреляли още в V в. пр. Хр.

На Урвич се стреляли още в V в. пр. Хр. | StandartNews.com

На Урвич са се стреляли още в V в. пр. Хр. За две седмици разкопки през юни бяха открити десетки интересни находки. Животът на хълма започва още преди новата ера и това се илюстрира от уникална тракийска бронзова стрела от V в.пр.Хр., съобщиха проф. Николай Овчаров и младият археолог Филип Петрунов. Те приключиха първия етап от тазгодишните разкопки на крепостта и манастира "Урвич" край София.

Учените работят отново със средства на Столична община по програма "Култура". Те трябва окончателното да разкрият открития преди пет години манастир, споменат в "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Той е създаден след падането на крепостта "Урвич" и самата София под турска власт и между ХV и ХVII в. е духовно огнище на българите в този район. Обителта загива в пожарища в края на ХVII в., когато турците жестоко отмъщават на християните при настъплението на австрийските войски към София. Оцелелите ръкописи и утвар са пренесени на сигурно място в намиращата се от другата страна на р. Искър планина Плана, където се намира съществуващият и до днес манастир "Св. Архангели".

Вторият етап на разкопките през 2015 г. ще се проведе през втората половина на септември. Тогава се очаква окончателно да се проучи източната част на манастира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай