НА ФОРУМА НА АИКБ И "СТАНДАРТ". Славка Бозукова: Доброто образование е в основата на добрия бизнес

НА ФОРУМА НА АИКБ И "СТАНДАРТ". Славка Бозукова: Доброто образование е в основата на добрия бизнес | StandartNews.com

Единственото нещо, което излиза по-скъпо от образованието, е невежеството. Това заяви главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова при откриването на кръглата маса "Бизнес и висше образование", организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и  "Стандарт".

Всеки един от предприемачите на България всеки ден търпи загуби от липсата на качествено подготвена работна сила, от компромисите, които се налага да прави, за да си осигури кадри за дефицитните технически специалности, от допълнителните разходи, които има за преквалификация на служители или направо за внос на работници от други градове или чужбина, подчерта Бозукова.

Тя напомни, че индустрията осигурява най-голям процент от БВП на страната ни. На фона на Четвъртата индустриална революция, роботизацията и изкуственият интелект обаче налагат преосмисляне на отношението  към образованието. Защото доброто образование е в основата на добрия бизнес, който осигурява просперитет на държавата, на градовете, на отделния човек, заяви още Бозукова.

Тя напомни рекордните икономически показатели, които остават емблема на България. Страната ни започна 2018 г. с бюджетен излишък от 1,2 млрд лв., погасихме 2,3 млрд от външния дълг, очакванията за ръста на икономиката тази година са 4,4 на сто. Средната работна заплата мина 1000 лв, оставаме с най-ниските данъци в Европа. Тези показатели са доказателство, че тенденциите за стабилност и ръст на икономиката са трайни. От друга страна, европейската икономика е изправена пред две глобални предизвикателства – все по-бързо развиващи се технологии и застаряващо население. В Европа има около 76 милиона души на възраст между 25 и 64 години, които са нискоквалифицирани или нямат никаква квалификация. Твърде голям брой хора между 18 и 24 години напускат системата на образование без да са получили каквато и да било квалификация. България за жалост не прави изключение от тази обща за ЕС тенденция.

Макар безработицата да достигна исторически ниските нива от 5,3% или само 183 000 души, липсата на образование остава водеща причина много от младите хора да не могат да си намерят работа. Данните сочат, че 1/3 от работните места в България, изискващи средно образование, са заети от хора с по-ниско или по-високо образование. Близо 138 000 висшисти заемат позиции, изискващи по-ниско образование, защото не могат да се реализират по специалността си.

В същото време липсата на качествено подготвена работна сила, особено за технически кадри, остава проблем №1 за бизнеса най-вече за добивната и преработвателната индустрия, машиностроенето, мехатрониката, IT сектора. Бизнесът търси инженери, но получава от университетите само 4000 машинни инженери годишно, за сметка на близо 50 000 икономисти и 20 000 администратори. На днешната кръгла маса ще потърсим възможните решения за проблемап с липсата на квалифицирана работна ръка, обяви главният редактор на "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай