Неделя,

На този ден: Идват марсианците, Америка в паника

От: Стандарт -
A
A
A

На 30 октомври 1938 г. млад радиоводещ в националното радио на САЩ изправя косите на стотици хиляди американци, които накарал да повярват, че слушат на живо как марсианците нападат Замята. Това прави  23-годишният тогава Орсън Уелс, комуто хрумнало да осъвремени романа от ХIX в. "Война на световете" за ефир.

Говорител съобщава, че "професор Фарел от обсерваторията Маунт Дженинг" е засякъл взривове на Марс. После се връща музиката. После говорител казва, че голям метеорит е паднал в нивите край Грувърс Милс, Ню Джърси. Малко по-късно репортер "предава" от мястото на събитието, че метеоритът е голям метален цилиндър, от който излиза марсианец.

След него идват още много и успяват да избият 7000 американски войници. Скоро марсиански цилиндри "кацат" в Чикаго и Сейнт Луис.

Смята се, че поне един милион американци са повярвали в нападението на марсианците. В страната избухва паника. Хората в Ню Джърси задръстват магистралите в опит да избягат. Когато новината за това стига до студиото CBS, Орсън Уелс излиза в ефир, за да напомни, че това е само драматизация на роман.

Федералната комисия по комуникации провежда разследване, но не намира нищо нередно.

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички