Сряда,

На 12 април: Човек излетя в Космоса, ЧРД на рока

От: Стандарт -
На 12 април: Човек излетя в Космоса, ЧРД на рока
A
A
A

Какво се случи на 12 април?

През 1961 година за първи път човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек – Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт.

След като през 1957 г. постъпва в армията на СССР като военен летец, на 9 декември 1959 г. Гагарин подава молба да го включат в групата за кандидатите за космонавти. Месец по-късно старши лейтенант Гагарин е признат за годен за космически полети. Първият космонавт, видял Земята от Космоса преди точно 60 години става най-известният човек на планетата и кара хиляди хора да гледат към звездите и да мечтаят за още.

Това е успех на всички учени, които са отдали живота и кариерата си на изучаването на Вселената. Разбира се – ключов момент  и в космическата надпревара и солидна точка за Съветския съюз, който до стъпването на човешки крак на Луната от американските космонавти задава посоката.

Датата 12 април се приема и като рожден ден на рокендрола. През 1954-та музикантът Бил Хейли записал на плоча песента си Rock around the clock и така се поставило началото на ерата на рокендрола.

Световният ден на рокендрола е празник на единомишлениците, за които тази музика се е превърнала в начин на живот.  Малко музикални стилове са толкова влиятелни и помитащи колкото американския рокендрол. Бързи китарни рифове, див ритъм, който се нуждае от няколко акорда, гласове, киснати в уиски, цигарен дим и танци, които се опитват да съборят сградата. И това благодарение на пионера Бил Хейли – който накарал телата на хората да се движат лудешки.

Американският певец и китарист е роден през 1925 година, а около 30 години по-късно неговата музика завладява Америка и света. Песента е фон на филма Blackboard Jungle с Глен Форд и се изстрелва моментално на  върха в класацията Билборд, където остава 2 месеца.

Терминът рокендрол пък получава популярност чрез Алан Фрийд – водещ на радиопредавания и дисководещ. Той включва в програмата си ритъм енд блус. За да избегне името „ритъм енд блус“, което не е благоприлично за бялата публика, го заместил с рокендрол.

/БТВ/

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички