МВР е задържало 472 каналджии от август

Парламентът изслуша вътрешния и правосъдния министър за проблемите на миграционния натиск

МВР е задържало 472 каналджии от август | StandartNews.com

София. 472 лица са задържани от МВР за каналджийство от месец август, през август и септември са задържани 218 от тях, обяви служебният вътрешен министър Йордан Бакалов при изслушването си в Народното събрание. „Само през настоящият месец са задържани 121 лица. Ето защо се проведе съвещанието между Прокуратурата и МВР с всички ОДМВР", обясни Бакалов пред депутатите. „Бяха проверени общо 4000 обекта и бяха задържани 271 такива. Бяха установени и 37 лица, които са обявени за общодържавни издирвания", отчете Бакалов.

Нараства миграционният натиск не само на южната, но и на северната ни граница, заяви пред депутатите служебният вътрешен министър. Той разказа, че крайната цел на повечето бежанци и мигранти е Европа, но те искат да дойдат в София и от тук да заминат за Европа. Според министъра затягането на контрола е необходим преди всичко за гражданите в София, тези, които живеят близо до пунктовете, където са настанени бежанци и мигранти.

От 1 януари до 25 октомври тази година са заловени с 25 на сто повече имигранти в сравнение със същия период на миналата година на границите ни с Румъния и Сърбия, отчете той. Оказва се обаче, че след затягането на контрола на турската граница все по-чести стават опитите за преминаване през Турция - Гърция - България. Само тази вечер е имало група от 260 човека, която е искала да премине през турската граница, но се е върнала, съобщи служебният министър.

Йордан Бакалов: Трябват повече полицаи

В момента на границата има толкова полицаи, колкото са нужни за една област, а това създава проблеми във вътрешността на страната, което според него налага да се увеличи щатът на МВР. Освен това полицаите, които са командировани на границата, струват 1,1-1,3 млн. лв. на месец на бюджета.

„От 6-ти октомври по българските граници има 100% граничен контрол. Няма значение от къде идва – говоря за турската граница и летищата, и това е по мое разпореждане", увери Йордан Бакалов.

Вътрешният министър се оплака, че органите на реда нямат помещения, където да настанят заловените имигранти и добави, че има уверения, че в Русе ще бъде разкрит такъв център.

Според Бакалов темата с бежанците ще се задълбочава и всеки, който управлява, не трябва забравя, че ще създава следващи проблеми.

Христо Иванов: Да се ползват европрограми за интеграция на бежанците

В бежанските центрове са настанени 3 298 бежанци, което е на половината от техния капацитет. 408 от бежанците са настанени на външни адреси, каза пред депутатите служебния министър на правосъдието Христо Иванов. Най-много са сирийците - 66 на сто, следвани от бежанците от Афганистан – 14%, от Ирак - 4 на сто. 

По думите му няма опасност от ебола, защото в България не влиза контингент от засегнатите от заболяването страни. Голяма част от децата на бежанците обаче не учат, посочи Христо Иванов. "Проблемът е какво става с тях, след като излязат от центровете", добави той. Той изтъкна, че има пари по европейските програми, които могат да се използват за интеграцията на бежанците.

Според Христо Иванов е важно да се подпише тристранното споразумение с Турция и Гърция за съвместни мерки, което беше подготвено от предишното правителство.

"Не може да се говори за обостряне на ситуацията с бежанците, въпреки че има постоянно засилване на миграционния натиск", каза вицепремиерът и министър на правосъдието в кабинета "Близнашки".

Той отбеляза, че все още страната ни има капацитет да поеме увеличаващия се бежански поток. Само до 29 октомври над 1800 човека са подали молба за закрила, посочи още министърът.

Николай Чирпанлиев: Получилите статут няма къде да отидат

Шефът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев призова депутатите за законови промени, с които да се отмени споразумението "Дъблин-2", според което бежанците трябва да остават в страната, в която са влезли за първи път.

Около 10% от настанените в центровете вече имат необходимия статут, но нямат къде да отидат и Агенцията не може да ги принуди да напуснат, обясни Чирпанлиев. Освен това от тези, които чакат за статут (към момента агенцията има 5700 заявления), близо половината живеят на частни адреси извън центровете, но ДАБ няма възможността да проверява всеки един от тях.

Чирпанлиев обяви още, че Районната прокуратура на Перник е приела и работи по сигнала на Агенцията за възпрепятстване на интеграцията на децата-бежанци, които не бяха допуснати на училище в Ковачевци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай